Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanpassingen voor fietsers ter hoogte van kruispunt Merksemsebaan met Houtlaan in Wijnegem

Aanpassingen voor fietsers ter hoogte van kruispunt Merksemsebaan met Houtlaan in Wijnegem

Vanaf maandag 6 maart voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) aanpassingen uit aan het kruispunt van de Merksemsebaan (N120) met de Houtlaan (N12) in Wijnegem. “De oversteekplaats voor fietsers wordt er verbreed”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. De werken zullen in totaal zes werkdagen duren en brengen weinig hinder met zich mee. Het verkeer kan steeds doorrijden op het kruispunt.

Om de verkeersveiligheid en de doorstroming van de actieve weggebruiker te verhogen, verbreedt AWV de oversteekplaats voor fietsers op het kruispunt van de N12 met de N120, ter hoogte van de handelszaken Centrauto en Azuleo”, aldus minister Peeters. “De nieuwe oversteek zal 2,5 meter breed zijn. Tegelijk plaatsen we een verkeerslicht voor de fietsers komende van Wijnegem”.

Sluitstuk herinrichting fietsinfrastructuur Houtlaan

De nieuwe oversteek past binnen het kader van de totale herinrichting van de fietsinfrastructuur op de volledige Houtlaan. In de zomer en in het najaar van 2022 werd het fietspad op de N12 verbreed tot een veilig dubbelrichtingsfietspad. AWV paste eveneens het kruispunt van de 's Gravenwezelsteenweg aan. De verbreding van de oversteek aan de Merksemsebaan verbindt de dubbelrichtingsfietspaden van de verschillende projecten.

Werken in fases, kruispunt steeds toegankelijk

De werken verlopen in drie fases en duren in totaal zes werkdagen. Tijdens de eerste fase, op 6 maart, neemt de aannemer de fietsoversteek op de Merksemsebaan aan de kant van Schilde onder handen. Tijdens de tweede fase, van 7 tot en met 8 maart, past hij de middenberm aan. In de derde fase van de werken is het stuk van de oversteek aan de kant van Wijnegem aan de beurt. Die aanpassing duurt drie werkdagen, van 9 tot en met 13 maart. Er wordt dus niet gewerkt tijdens het weekend.

Gedurende de periode van de werken zijn alle takken van het kruispunt steeds toegankelijk voor zowel gemotoriseerd verkeer als fietsers en voetgangers. Het autoverkeer passeert er via versmalde rijstroken, maar de werken brengen weinig hinder met zich mee. De handelszaken op en rond het kruispunt blijven te allen tijde bereikbaar.

Meer info

De werken zijn afhankelijk van het weer. Bij regenweer bestaat de kans dat de huidige planning wijzigt. De meest actuele info is steeds beschikbaar via de website www.wegenenverkeer.be/wijnegem.