Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanpassingen en slimme verkeerslichten op kruispunt Sint-Truidersteenweg met Rode Kruislaan Tongeren

Aanpassingen en slimme verkeerslichten op kruispunt Sint-Truidersteenweg met Rode Kruislaan Tongeren

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) past vanaf volgende week het kruispunt van de N79 Sint-Truidersteenweg met de N69 Rode Kruislaan in Tongeren beperkt aan. De bocht van het kruispunt aan de kant van het park wordt verbreed en de linksafslagstrook van de Rode Kruislaan verlengd. Ook komen er slimme verkeerslichten. Beide ingrepen moeten de verkeersafwikkeling en veiligheid in een drukke schoolomgeving net buiten het stadscentrum aanzienlijk verbeteren. De werken duren een tweetal weken, met beperkte verkeershinder.

Het kruispunt speelt een belangrijke rol in zowel de doorstroming richting het stadscentrum en de Wallen (R72) als de verkeersafwikkeling van en naar de scholen in de directe omgeving. Om de doorstroming te verbeteren, worden enkele aanpassingen uitgevoerd.

De nieuwe, slimme verkeerslichtenregeling zal ook een verbetering betekenen, in het bijzonder voor het verkeer richting de Sint-Truidersteenweg. Waar mogelijk wordt het verkeer conflictvrij geregeld, zodat fietsers en voetgangers veiliger de gewestweg kunnen oversteken. 

AANPASSINGEN EN SLIMME VERKEERSLICHTEN OP KRUISPUNT SINT-TRUIDERSTEENWEG MET RODE KRUISLAAN

Minderhinder-maatregelen: lokale omleiding fietsers, tijdelijke inname rijweg buiten spitsuren

In de loop van februari werden al de nodige voorbereidende werken uitgevoerd door de nutsmaatschappijen. Vanaf 1 maart starten ook de infrastructuurwerken en de vernieuwing van de verkeerslichten, gedurende een tweetal weken. 

De verkeershinder blijft relatief beperkt. Fietsers en voetgangers volgen de volledige duur van de werken een plaatselijke omleiding rond de werfzone.
Omdat de aannemer meestal buiten de rijweg werkt, blijven alle rijstroken doorgaans beschikbaar. Een kortstondige inname van een rijstrook op de Rode Kruislaan is bij bepaalde werkzaamheden echter noodzakelijk, bijvoorbeeld tijdens de bochtverbreding of het asfalteren. Verkeer richting Borgloon of het centrum moet dan tijdelijk over één rijstrook. Een inname van de rijstrook gebeurt steeds buiten de spitsuren.

Buiten de werkuren is er geen hinder voor autoverkeer en zijn alle rijstroken toegankelijk.