Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanpassing wegmarkering Beverentunnel om veiligheid te verhogen

Aanpassing wegmarkering Beverentunnel om veiligheid te verhogen

Vanaf vrijdag 26 augustus 2022 wijzigt de verkeerssituatie in de Beverentunnel (R2) in het Antwerpse havengebied. In de tunnelkoker richting Nederland zal het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) tussen de twee rijstroken een doorlopende witte lijn aanbrengen zodat verkeer niet langer van rijstrook kan veranderen in de tunnel. De maatregel moet de veiligheid in de Beverentunnel verhogen en het aantal ongelukken verminderen. De werken worden uitgevoerd tijdens de nacht van donderdag 25 op vrijdag 26 augustus. De tunnelkoker richting Nederland is dan afgesloten.

Doorlopende witte lijn

Om de veiligheid in de Beverentunnel te verhogen, wordt in de tunnelkoker richting Nederland en kort voor de tunnelingang een volle witte lijn aangebracht tussen de twee rijstroken. De doorlopende witte lijn zal ervoor zorgen dat bestuurders in de tunnel niet langer van rijstrook kunnen veranderen. Met deze maatregel wil het Agentschap Wegen en Verkeer weefbewegingen in de tunnel vermijden en het aantal ongevallen verminderen.  
De maatregel wordt enkel toegepast in de tunnelkoker richting Nederland omdat zich daar een specifieke situatie stelt met de afrit Waaslandhaven-Noord (11) die zich kort na het uitrijden van de tunnelkoker situeert.  

Als gevolg van deze nieuwe wegmarkering, zullen bestuurders op de R2 richting Nederland vanaf vrijdag 26 augustus de juiste rijstrook moeten kiezen voordat men de tunnel inrijdt. AWV plaatst daarvoor nieuwe portieken met verkeersborden om dit duidelijk te maken. Zowel op de linker- als de rechterrijstrook zal verkeer rechtdoor steeds mogelijk blijven. Verkeer voor de afrit Waaslandhaven-Noord moet voortaan voorsorteren naar de rechterrijstrook alvorens het de tunnel inrijdt.

"De nieuwe maatregel past in een reeks aan maatregelen om de ongevallencijfers in de Beverentunnel naar omlaag te duwen. Zo werden eerder al trajectcontrole, tunneldosering en een dynamische opheffing van het inhaalverbod voorzien. Aan de Beverentunnel werden ook slagbomen en verkeerslichten geplaatst zodat de tunnel bij een incident automatisch en vanop afstand afgesloten kan worden", duidt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Eén nacht werken richting Nederland

De werken worden uitgevoerd tijdens de nacht van donderdag 25 op vrijdag 26 augustus. De tunnelkoker richting Nederland is dan afgesloten tussen 22.30 uur en 05.00 uur. Het verkeer wordt bovengronds omgeleid via de Kallosluis. Deze omleidingsroute is dezelfde als die nu reeds gebruikt wordt bij tunnelsluitingen voor regulier onderhoud.