Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanpassing Geometrie Artefact - toevoegen blocks

Aanpassing Geometrie Artefact - toevoegen blocks

Samen met de nieuwe OTL-versie 2.8.0 werd ook een nieuwe versie van het Geometrie Artefact gepubliceerd. Naast de aanvulling voor de nieuwe objecten voor de OTL-versie 2.8.0, werden 2 extra kolommen toegevoegd aan het Geometrie Artefact: ‘block’ en ‘koppeltype’.

In het kader van het automatisch koppelen van PropertySets in een DWG-bestand, werd in de tabel ‘Legendeboeksteekkaarten’ van het Geometrie Artefact een kolom ‘block’ en een kolom ‘koppeltype’ toegevoegd. De kolom ‘block’ laat toe te mappen op een combinatie van layers en blocks, zodat voor meer objecten in de DWG de juiste OTL-klasse gemapt kan worden. 

Zo kom je bv. via de block WPI1706 rechtstreeks uit op de OTL-klasse ‘Hydrant’. Enkel mappen op de layer heeft hier geen eenduidig resultaat: objecten in de layer BT9_Deksel_Nutsvoorziening_WPI17 kunnen meerdere OTL-klasses voorstellen. 

De kolom ‘koppeltype’ geeft aan of er voor een layer of een combinatie layer en block een 1-op-1-mapping mogelijk is. Zulke 1-op-1-mappings zijn aangeduid met koppeltype ‘match’.

Vaak kan de OTL-klasse van een zone (of polygoon) bepaald worden a.d.h.v. de block die erin getekend staat. Bijvoorbeeld een zone waarin de block WSV104 voorkomt, kunnen we mappen op de OTL-klasse ‘BestratingVanKassei’. Dit type mappings zijn aangeduid met koppeltype ‘code’. De layer die een omhullende zone (of polygoon) toont is aangeduid met koppeltype ‘omtrek’. 

Lijnen in het Geometrie Artefact voorzien om een meetinstructie te koppelen aan de OTL-klasse, maar die niet bruikbaar zijn voor het automatisch koppelen (bijvoorbeeld voor onderdelen die in de OTL deprecated zijn) kregen koppeltype ‘NA' (not applicable).

Door deze toevoegingen kan een aanzienlijk deel van een opmeting bestaande toestand automatisch van de juiste OTL-klassen worden voorzien. Voor een aantal elementen echter geeft de layer en block combinatie nog meerdere OTL onderdelen, en is er een manuele stap nodig om de correcte OTL-klasse te kiezen. Deze werden aangeduid met koppeltype ‘multi’.