Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanpassing aan kruispunt Autolei/Frans Beirenslaan (R11) met Herentalsebaan voor betere doorstroming

Aanpassing aan kruispunt Autolei/Frans Beirenslaan (R11) met Herentalsebaan voor betere doorstroming

Vanaf maandag 28 februari zal het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werken uitvoeren op het kruispunt van de Autolei/Frans Beirenslaan (R11) met de Herentalsebaan (N116). De werken situeren zich op de grens van de gemeenten Wommelgem en Borsbeek en zullen ongeveer drie weken duren. Het kruispunt blijft tijdens de werken steeds toegankelijk in alle richtingen, maar het verkeer op de R11 richting Mortsel zal over één rijstrook moeten passeren.

Om het verkeer in en rond Antwerpen veiliger en efficiënter te laten verlopen op een groot aantal kruispunten wordt de zogenaamde verkeerslichtencoördinatiecomputer (VLCC) stapsgewijs uitgerold sinds 2018. Ook de verkeerslichten op het kruispunt van de R11 met de Herentalsebaan werden vorig jaar aangesloten op deze verkeerscomputer. Met de aansluiting kreeg het kruispunt een nieuwe, maximaal conflictvrije verkeerslichtenregeling om de verkeersveiligheid te verhogen. AWV zal nu een aanpassing doen aan de huidige weginfrastructuur om de doorstroming ter hoogte van het kruispunt verder te verbeteren.
 

Langere afslagstrook

Op de Autolei/Frans Beirenslaan wordt de rechterrijstrook in de richting van Mortsel net voor en net na het kruispunt verlengd. Hierdoor kan langs beide zijden een langere afslagstrook richting Wommelgem/Herentalsebaan gecreëerd worden die ervoor zal zorgen dat de verkeerscapaciteit binnen deze zone verhoogt.

 

In de werfzone worden gelijktijdig de boordstenen tussen de rijweg en het fietspad mee vernieuwd. Plaatselijk gebeuren ook kleine ingrepen aan het fietspad. Om plaats te maken voor de langere rijstroken zullen langs de oneven zijde van de R11 een beperkt aantal langsparkeerplaatsen verdwijnen.

Hinder aan kruispunt R11 met Herentalsebaan

De werken starten vanaf maandag 28 februari en zullen ongeveer drie weken duren. Tijdens deze periode blijft op de R11 steeds doorgang mogelijk in beide richtingen en ook alle afslagbewegingen op het kruispunt met de Herentalsebaan blijven mogelijk. Desalniettemin houdt het verkeer best rekening met sterke hinder op de R11 in de omgeving van het kruispunt. Om de werken uit te voeren, moet een rijstrook ingenomen worden en moet het verkeer richting Mortsel over één rijstrook passeren ter hoogte van het kruispunt.
 
Langs de oneven zijde van de R11 zal het fietspad niet toegankelijk zijn. Fietsers die op de R11 komende van het noorden richting Mortsel willen rijden, moeten vanaf de Mariastraat een korte omleiding volgen. Aan de overzijde, richting de rotonde van de E313, blijft het fietspad steeds bereikbaar.

 

Weersgevoelig

De huidige planning van de werken werd opgemaakt onder voorbehoud van gunstige werf- en weersomstandigheden en kan bijgevolg nog wijzigen. De meest actuele informatie is steeds terug te vinden op www.wegenenverkeer.be/wommelgem.