Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanpassen kruispunt Rooigemlaan (R40) met Brugsesteenweg in Gent

Aanpassen kruispunt Rooigemlaan (R40) met Brugsesteenweg in Gent

Het Agentschap Wegen en Verkeer is sinds januari aan de slag met het aanpassen van een aantal bushaltes op de Gentse stadsring (R40).  Vanaf maandag 8 maart start de aannemer met de herinrichting van het kruispunt van de Rooigemlaan (R40) met de Brugsesteenweg in Gent. De ingrepen aan het kruispunt moeten de veiligheid verhogen door conflictsituaties te verminderen. De werken gebeuren in verschillende fasen en duren tot de zomer.

Wat houden de werken in?

Het kruispunt staat op de dynamische lijst van verkeersonveilige punten. Een vaak voorkomend ongevaltype zijn botsingen tussen linksafslaande voertuigen (bv. van de stadsring komende van de Heuvelpoort naar de Brugsesteenweg) en rechtdoor rijdende voertuigen en fietsers op diezelfde ring. Een dergelijk ongevaltype wil het agentschap verhelpen door een conflictvrije regeling in te voeren. Dat wil zeggen dat het verkeer dat linksaf wil, kan afslaan zonder dat er conflicterend verkeer is. Een dergelijke regeling bestaat bijvoorbeeld al op de stadsring aan het kruispunt met de Kortrijksesteenweg. Voertuigen die na de werken vanaf de stadsring linksaf willen gaan, zullen dan niet meer in conflict komen met voertuigen op de 2 rijstroken én fietsers én voetgangers langs de R40. Om te vermijden dat dit zou leiden tot hinder en lange files voor het doorgaand verkeer aan het kruispunt worden de linksafslagstroken verlengd. Daarnaast worden ook de oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers verplaatst voor meer duidelijkheid en overzicht op het kruispunt. Tegelijk vernieuwt de aannemer ook het wegdek en de fiets- en voetpaden plaatselijk. Al deze werken moeten afgerond zijn tegen de zomer.

Verkeerssituatie 
De werken gebeuren in verschillende fasen om de hinder zoveel mogelijk te beperken. Het verkeer op de stadsring (R40) blijft mogelijk in alle richtingen maar beschikt ter hoogte van de werken over één rijstrook. De Slinke Molenstraat wordt tot de paasvakantie afgesloten van de stadsring. Fietsers en voetgangers kunnen langs de werfzone passeren.

Alle info over deze werken kunt u nalezen op www.wegenenverkeer.be/Gent

AANPASSEN KRUISPUNT ROOIGEMLAAN (R40) MET BRUGSESTEENWEG IN GENT