Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanleg turborotonde Stayen start deze week

Aanleg turborotonde Stayen start deze week

De voorbije weken werd een tijdelijke werfweg aangelegd onderaan de rotonde Stayen in Sint-Truiden. Zo kan het verkeer de komende maanden maximaal de werken voor de aanleg van de turborotonde passeren. De Tiensesteenweg richting het centrum sluit op die werfweg aan, waardoor er een tijdelijk drietaks kruispunt ontstaat. De tijdelijke rijweg en het T-kruispunt worden vermoedelijk op woensdag 27 april in gebruik genomen. Als alles volgens planning verloopt, kan in de zomer het verkeer al over de nieuwe rotonde rijden, met uitzondering van de bijkomende bypass van Tienen naar Luik en de ventweg.

AWV bouwt de rotonde van de Zoutleeuwsesteenweg met de Tiensesteenweg (N3) en de Haspengouwlaan (N3) om tot een turborotonde met extra capaciteit. Automobilisten moeten daarbij straks voorsorteren en dus al van voor rotonde de juiste rijrichting kiezen. Voor het verkeer van Tienen naar Luik en Hasselt komt een bijkomende bypass zodat dat verkeer de rotonde niet hoeft te gebruiken. We willen zo de doorstroming op de rotonde verbeteren, in deze drukke omgeving met het vele verkeer en de omliggende trekpleisters.

Nieuwe turborotonde rond de zomer in gebruik

Deze week start de eigenlijke vernieuwing van de rotonde in verschillende fases. De aannemer legt in de eerste fase de rotonde zo goed als volledig aan. Vermoedelijk eind juni zal het verkeer al deels over de rotonde kunnen rijden. Tot aan het bouwverlof begin juli wordt gewerkt aan de Tiensesteenweg richting het centrum. Daarna gaat de rotonde open, uitgezonderd de bypass voor doorgaand verkeer van Tienen naar Luik. De zone van de bypass en de ventweg wordt namelijk pas later in het najaar aangelegd, als in die zone de nutswerken zijn uitgevoerd.

Minderhinder-maatregelen: drietaks kruispunt, Zoutleeuwsesteenweg 2 maanden onderbroken, lokale omleiding fietsers

Rond woensdag 27 april wijzigt de verkeerssituatie, en wordt de tijdelijke werfweg onderaan de rotonde, aan de kant van de Aldi, in gebruik genomen. De Tiensesteenweg richting het centrum zal vanaf dan aansluiten op de werfweg. Zo ontstaat er tijdelijk een drietaks kruispunt.

  • Verkeer tussen Tienen en Sint-Truiden-centrum verloopt via het tijdelijke drietaks kruispunt. Ook verkeer van Luik kan via dat kruispunt het centrum bereiken.
  • Verkeer staduitwaarts richting Luik en Gingelom zal een omleiding volgen via de Montenakenweg, om het tijdelijke kruispunt te ontlasten.
  • De Zoutleeuwsesteenweg wordt ter hoogte van de rotonde afgesloten tot eind juni. Verkeer van en naar Zoutleeuw volgt een omleiding via Wilderen.
  • Voor fietsers geldt er een veilig alternatief rond de werfzone, via de fietsknooppunten langs de Volmolenweg en Truierweg

Alle info op www.wegenenverkeer.be/sint-truiden