Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanleg schoolroutes Kortrijk N50 starten op 16 januari

Aanleg schoolroutes Kortrijk N50 starten op 16 januari

Vanaf maandag 16 januari frist het Agentschap Wegen en Verkeer twee belangrijke schoolroutes langs de N50 in Kortrijk op. Het gaat om de heraanleg van het kruispunt van de N50 met de Koningin Elisabethlaan en om de facilitering van de oversteek van de Elleboogstraat naar de Schaapsdreef op de N50. De werkzaamheden gebeuren telkens in twee fases en duren in normale weersomstandigheden tot half maart.

Kruispunt N50 met Koningin Elisabethlaan

“Elke dag steken schoolgaande kinderen het kruispunt van de N50 en de Koning Elisabethlaan over richting het Guldensporencollege en de Collegebrug”, weet Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Maar omdat de oversteek niet beveiligd is en het kruispunt te uitgestrekt is, creëert dit een onveilige verkeerssituatie voor de fietsers. Daarom zal het kruispunt compacter worden gemaakt zodat de oversteekruimte verkleind wordt”, zegt Peeters. Bij de opwaardering van het kruispunt worden de fietspaden en voetpaden doorgetrokken tot over de zijstraten. Dit moet zorgen voor een optische versmalling voor alle weggebruikers. Zowel het fietspad als het voetpad worden verhoogd opnieuw aangelegd. Tot slot wordt aan beide zijden van het kruispunt een voetgangersoversteek aangelegd gecombineerd met een fietsoversteek.

Verloop werken

De eerste fase van de werken start op 16 januari. Daarbij wordt gewerkt aan de kant die leidt naar het centrum. Deze werken duren vermoedelijk tot 6 februari. In een tweede fase wordt vervolgens gewerkt aan de andere kant. Deze werkzaamheden zullen in normale omstandigheden worden afgerond tegen 13 maart. Het verkeer dat tijdens de werkzaamheden de stad wil uitrijden, zal altijd doorgang behouden. Het verkeer dat de stad wil inrijden, zal worden omgeleid via de R8, N43 en R36.

Oversteek N50 Elleboogstraat - Schaapsdreef

Op maandag 16 januari starten eveneens de werken aan de oversteek aan ’t Hoge (N50), van de Elleboogstraat tot de Schaapsdreef. “Deze oversteek kruist de stedelijke fietsroute van de Stad Kortrijk”, vertelt Peeters. “In de huidige situatie moet de overstekende fietser drie rijvakken kruisen, waardoor oversteken moeilijk en gevaarlijk is.” 
Om deze verkeerssituatie het hoofd te bieden, wordt de oversteek gefaciliteerd door het plaatsen van een middenberm. Hierdoor worden de afslagstroken ingekort. Bovendien worden de fietspaden ter hoogte van het kruispunt rood gemarkeerd. Tot slot wordt er voorzien in de aanleg van toegankelijke busperrons voor halte 't Hoge ter hoogte van het kruispunt. 

Verloop werken 

Ook de werken aan de Elleboogstraat en de Schaapsdreef starten op maandag 16 januari. Eerst wordt gewerkt aan de kant van de Elleboogstraat. Nadat deze zijn afgerond, vermoedelijk op 6 februari, wordt gestart aan de kant van de Schaapsdreef. Deze werken duren tot eind februari. Deze werken worden uitgevoerd met tijdelijke verkeerslichten met beurtelings verkeer. Doorgaand verkeer zal dus weinig hinder ondervinden.

Meer weten?

Actuele informatie over het project vindt u op wegenenverkeer.be/kortrijk.