Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanleg nieuwe rotondes aan Kampenhout-Sas: andere verkeerssituatie vanaf 9 november

Aanleg nieuwe rotondes aan Kampenhout-Sas: andere verkeerssituatie vanaf 9 november

Sinds eind augustus 2020 werkt het Agentschap Wegen en Verkeer op de rotondes aan Kampenhout-Sas. De bestaande rotondes worden volledig heraangelegd tot rotondes met voorsorteerstroken. Vanaf maandag 9 november gaat een nieuwe fase van de werken in. Vanaf dan wijzigt ook de situatie voor het verkeer ter hoogte van de werken. Volgens de huidige planning is de nieuwe rotonde aan de witloofsite helemaal klaar tegen het einde van dit jaar. Volgend voorjaar 2021 starten dan de werken aan de tweede rotonde.

 

Aanleg eerste rotonde bijna halverwege

De twee rotondes aan Kampenhout-Sas worden volledig vernieuwd. Om het verkeer zo weinig mogelijk te hinderen tijdens de werken, wordt elke rotonde in twee helften aangepakt. Terwijl de ene helft van de bestaande rotonde werd afgebroken en nadien opnieuw opgebouwd, reed het verkeer op de andere helft van de rotonde. De eerste helft van de rotonde aan de witloofsite is nu bijna klaar. Sinds begin november zijn we op de andere helft gestart. 

 

Verkeerssituatie verandert, alle bewegingen blijven mogelijk

Met de start van de nieuwe fase wijzigt op ook de situatie voor het verkeer. Tot nu toe kon het verkeer in twee richtingen gebruik maken van een tijdelijke weg over de terreinen van de witloofsite. Vanaf maandag 9 november kan deze weg enkel gebruikt worden door verkeer dat uit de richting van Brussel komt op de Haachtsesteenweg (N21). Het verkeer uit de richting van Leuven op de Leuvensesteenweg (N26) dat richting Brussel wil rijden, moet eerst rechtdoor rijden over de rotonde, om dan de te keren aan de tweede rotonde. Buiten deze wijzigingen blijft alles hetzelfde: alle richtingen blijven toegankelijk. Doorgaand verkeer tussen Leuven en Mechelen rijdt wel best via de E314, E40 en E19 in plaats van gebruik te maken van de N26. Op onze website vindt u verduidelijkend kaartmateriaal onder het tabblad ‘Actuele hinder’



Betere doorstroming op druk verkeersknooppunt

In Kampenhout kruisen twee belangrijke gewestwegen elkaar: de Haachtsesteenweg (N21) en de Leuvensesteenweg/Mechelsesteenweg (N26). Op de kruising liggen twee rotondes op enkele honderden meters van elkaar. De doorstroming van het verkeer is hier al jaren aan verbetering toe. Daarom vormt Wegen en Verkeer de rotondes om tot rotondes met voorsorteerstroken. Dat betekent dat automobilisten in de toekomst de juiste rijstrook kiezen voor ze de rotonde oprijden. Op de rotonde zelf is het dan niet meer mogelijk om van rijstrook te veranderen. Het verkeer maakt zo efficiënter gebruik van de rotonde en kan vlotter en veiliger doorrijden.

 
Lees meer over het project