Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanleg nieuwe oprit in Tessenderlo richting Antwerpen

Aanleg nieuwe oprit in Tessenderlo richting Antwerpen

Vanaf donderdag 30 maart 2023 legt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een nieuwe oprit aan op de E313 in Tessenderlo (25a) richting Antwerpen. Deze zal straks aansluiten op de toekomstige spitsstroken tussen Beringen en Ham. De werken nemen zo’n 4 maanden in beslag. De hinder voor het verkeer blijft beperkt tijdens deze werken. 

Om de spitsstroken tussen Beringen en Ham te kunnen realiseren, zijn aanpassingen aan de complexen van Tessenderlo en Beringen noodzakelijk. Donderdag 30 maart start AWV met de aanleg van een nieuwe oprit aan complex 25a Tessenderlo die zal aansluiten op de toekomstige spitsstroken.

Eerst grondwerken voor ophoging zone

In Tessenderlo volgt het verkeer komende van de N73 straks een aangepast tracé om richting Antwerpen de snelweg op te rijden. De oude oprit verdwijnt, maar blijft tijdens de werken nog in gebruik. Op de locatie van de nieuwe oprit moet de aannemer de grond ophogen. Daarna wordt de stabiliteit van die grond enkele maanden gemonitord. De werken aan de nieuwe oprit duren zo’n 4 maanden, bij gunstige werf- en weersomstandigheden.

Minder-hinder maatregelen: beperkte hinder, één weekend afsluiting oprit

De aannemer werkt vooral naast de rijweg waardoor de oprit open blijft tijdens de werken. Er zal wel een snelheidsbeperking gelden. Aan het einde van de werken zal de oprit één weekend afgesloten zijn om de aantakking met de spitsstroken te realiseren. AWV zal hier tijdig over communiceren.

Werken aan afrit tankstation

Tijdens de paasvakantie vernieuwt AWV ook de afrit 25a richting het tankstation. Het tankstation en de afrit richting Tessenderlo blijven bereikbaar tijdens de werken, zij het met een verkorte afrit. 

Complex Beringen: oprit voorbij brugpijler richting Antwerpen

Ook in Beringen wordt de oprit richting Antwerpen vernieuwd om aan te sluiten op de spitsstroken. De aannemer is al gestart met werken naast de rijweg. De nabijheid van de brug van de Beverlosesteenweg zorgt ervoor dat de oprit uitgebreid moet worden naar de buitenkant. De nieuwe invoegstrook loopt na de werken tot voorbij de brugpijler om daarna veilig aan te sluiten op de spitsstroken richting Antwerpen. 

Vanaf mei is hier bijkomende verkeershinder, vanaf dan wordt de pechstrook ingenomen. Begin juni 2023 zal de oprit in Beringen één weekend ook afgesloten zijn. AWV realiseert dan de aantakking met de spitsstroken. Verkeer rijdt dat weekend via complex 25a Tessenderlo richting Antwerpen. AWV zal hier tijdig over communiceren. 

Spitsstroken tussen Beringen en Ham: geluidsmilderende maatregelen

De werken kaderen in de realisatie van spitsstroken op de bestaande pechstroken van de E313 tussen Beringen en Ham in beide richtingen. AWV legt ook nieuwe pechhavens aan naast de snelweg en vernieuwt de op- en afritten in Beringen (complex 26) en Tessenderlo (complex 25a). 

AWV treft op de E313 tussen Lummen en Ham ook milderende maatregelen om het omgevingsgeluid aan te pakken. In drie zones wordt het betonnen wegdek in beide richtingen voorzien van fijne groefjes om het rolgeluid te verminderen, volgens de innovatieve techniek ‘Next Generation Concrete Surface’ (NGCS). 

De komende weken wordt ‘s nachts de eerste zone tussen het Klaverblad Lummen en de brug van de N717 Gestelstraat/Voorstraat aangepakt. Deze ingrepen zelf zorgen voor aanzienlijke nachtelijke geluidshinder. Later dit jaar volgen ook nog zones in Beringen, Tessenderlo en Ham.