Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanleg nieuwe fietspaden op Mechelsesteenweg in Lier (N14)

Aanleg nieuwe fietspaden op Mechelsesteenweg in Lier (N14)

Vanaf maandag 28 maart vernieuwt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de fietspaden en bushaltes langs de Mechelsesteenweg (N14) in Lier. Het gaat over een afstand van bijna vier kilometer vanaf de grens met Duffel tot en met het kruispunt met de Rode-Kruislaan. Het huidige fietspad en de parkeerstrook in kasseien verdwijnt en wordt vervangen door een comfortabel dubbelrichtingsfietspad van 2,5 meter breed in asfalt. Tussen de rijweg en het fietspad voorziet AWV een groene berm. Ook de bushaltes worden toegankelijker aangelegd.

"Het komende jaar investeert de Vlaamse regering fors in de Antwerpse fietsinfrastructuur. AWV zal verschillende fietspaden langs gewestwegen verbeteren, waarvan het project op de N14 deel uitmaakt. AWV kiest ook bewust voor asfalt als beste ondergrond voor fietspaden. Een fietspad in asfalt zorgt namelijk voor meer fietscomfort", vertelt Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken.
 
De Mechelsesteenweg is een veelgebruikte verbindingsweg tussen Lier en Duffel. De veiligheid van de fietsers wordt verhoogd door nieuwe brede dubbelrichtingsfietspaden in asfalt aan te leggen. Fietsers zullen elkaar vanaf de zomer vlot kunnen kruisen op comfortabele fietspaden van 2,5 meter breed. Bovendien zullen deze aansluiten op de delen die eerder heraangelegd werden in het kader van de vernieuwing van het kruispunt aan de Ring (R16) en ter hoogte van Hoog-Lachenen.
 
De bushaltes krijgen ook een grondige onderhoudsbeurt en worden toegankelijker gemaakt. De bus blijft op de rijweg stoppen, maar krijgt een verhoogd perron en een schuilhuisje. Hierdoor kunnen reizigers in alle comfort in- en uitstappen en wordt de bushalte beter bereikbaar voor rolstoelgebruikers. Voor blinden en slechtzienden plaatst de aannemer de nodige blindegeleidetegels.

Gefaseerde werken vanaf 28 maart

AWV vat de werken aan op maandag 28 maart en de uitvoering verloopt in meerdere fases. De aannemer start een honderdtal meter voor de Aldi en werkt zo richting Lier tot aan Hoog-Lachenen. De werken in de eerste werfzone duren vermoedelijk tot de eerste helft van juni. De zone tussen Duffel en de toerit van de Aldi wordt wel zo snel mogelijk terug vrijgegeven, vermoedelijk na ongeveer één maand. Daarna werkt de aannemer aan het kruispunt met de Rode-Kruislaan (fase 2A) en vanaf de Rode-Kruislaan tot aan Hoog-Lachenen (fase 2B). Als alles vlot verloopt, zijn de werken tegen het bouwverlof klaar.

Omleiding voor verkeer richting Lier en fietsomleiding in beide richtingen

Tijdens de volledige duur van de werken blijft auto- en vrachtverkeer van Lier richting Duffel mogelijk via de Mechelsesteenweg (N14). Omgekeerd zal het gemotoriseerde verkeer van Duffel richting Lier via de Oude Liersebaan en Waversesteenweg (N108) moeten omrijden. Fietsers volgen in beide richtingen een omleiding via het jaagpad van de Nete. Voor plaatselijk verkeer zijn er lokale maatregelen.

Weersgevoelig

De huidige planning van de werken werd opgemaakt onder voorbehoud van gunstige werf- en weersomstandigheden en kan bijgevolg nog wijzigen. De meest actuele informatie is steeds terug te vinden op www.wegenenverkeer.be/lier.