Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanleg nieuw kruispunt Tielt Noord N37

Aanleg nieuw kruispunt Tielt Noord N37

Op woensdag 1 maart begint het Agentschap Wegen en Verkeer met voorbereidende werken aan het kruispunt langs de N37 in Tielt ter hoogte van het nieuwe bedrijventerrein Tielt Noord. Daar wordt het oorspronkelijke kruispunt met de Galgenveldstraat afgesloten en wordt er 700 meter verderop een nieuw kruispunt met driekleurige lichten aangelegd. Dit moet de verkeersveiligheid ten goede komen, in het bijzonder voor fietsers.

Gevaarlijk punt

“Het kruispunt aan de Galgenveldstraat met de N37 in Tielt is al langer een gevaarlijk punt, waarbij fietsers in de huidige situatie op een onveilige manier moeten oversteken”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Door de Galgenveldstraat af te sluiten en een nieuw kruispunt aan te leggen iets verderop, zullen fietsers dat in de toekomst op een veiligere manier kunnen doen.”

Aangezien de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) een uitbreiding plant van haar industriezone Tielt Noord op zo’n 700 meter van het bestaande kruispunt, wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om de Galgenveldstraat ter hoogte van de N37 af te sluiten, waardoor de in- en uitgang voor gemotoriseerd verkeer in de straat niet meer mogelijk is. Fietsers zullen wel doorgang behouden.

Er komt een geheel nieuw en veiliger kruispunt ter hoogte van de nieuwe industriezone. Het nieuwe kruispunt krijgt bij de heraanleg een afslaande strook. Het afsluiten van de Galgeveldstraat voor gemotoriseerd verkeer zal maar gebeuren eens het nieuwe kruispunt volledig in werking is en de nieuwe wegen op de terreinen van de WVI ook aangelegd zijn. 

Eigenlijke werken vanaf 8 mei

De eigenlijke werken voor de aanleg van het nieuwe met verkeerslichten geregelde kruispunt gaan van start op maandag 8 mei. Vooraleer deze werken kunnen starten, zijn eerst nog enkele voorbereidende werken vereist. Deze gaan van start op woensdag 1 maart. Tijdens deze werken worden enkele bomen ontstronkt en geveld, worden nieuwe grachten aangelegd en wordt het bestaande fietspad opgebroken. De bomen worden in een latere fase van de werken in de regio gecompenseerd. 

Pas na deze werken worden de nutsleidingen verplaatst. Volgens de huidige planning starten de nutsmaatschappijen midden april hun werken op, zodat de eigenlijke werken kunnen starten op maandag 8 mei. Het einde van het volledige project wordt verwacht tegen het bouwverlof van dit jaar.

Omleiding

Tijdens de volledige duur van de werkzaamheden, voorbereidende en eigenlijke werken, zal het gemotoriseerd verkeer op de N37 nog steeds beurtelings doorgang blijven hebben over één rijstrook met behulp van tijdelijk opgestelde verkeerslichten. Ook de bussen zullen kunnen blijven doorrijden.

Voor fietsers is een omleiding in twee fases voorzien. In een eerste fase zullen fietsers doorgang blijven hebben richting Tielt, maar zal een omleiding gelden richting Aalter via de Galgenveldstraat, de Kanegemstraat en de Boekboomstraat. In een tweede fase - vanaf circa half juni - zullen fietsers doorgang hebben richting Aalter, maar wordt een omleiding voorzien richting Tielt via de Ervestraat, de Damstraat, de Kleine Ruiseledestraat en de Rijkegemkouterstraat.

Meer weten?

Actuele informatie over het project vindt u op wegenenverkeer.be/tielt.