Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanleg hoppinpunt Hechtel-Eksel met parking en vernieuwde bushaltes

Aanleg hoppinpunt Hechtel-Eksel met parking en vernieuwde bushaltes

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), De Lijn en de gemeente Hechtel-Eksel starten op maandag 9 mei 2022 met de aanleg van een regionaal Hoppinpunt ter hoogte van het kruispunt Peerderbaan en Lommelsebaan in Hechtel-Eksel. Er komt een ruime parking, toegankelijke bushaltes, een ruime fietsenstalling met fietskluizen en herstelpunt. De werken gebeuren in twee fases en zijn eind augustus afgerond. Er wordt verkeershinder verwacht in de omgeving.

De filosofie achter Hoppin is eenvoudig: het merk is herkenbaar, uitnodigend, springt in het oog en bundelt alle beschikbare mobiliteitsoplossingen onder één noemer. Hoppinpunten brengen zo veel mogelijk vervoersmiddelen samen op dezelfde locatie. Er zal gezorgd worden dat de pendelaar gemakkelijk kan schakelen tussen verschillende vervoersopties en te ‘Hoppin’ tussen bijvoorbeeld bus en (deel)fiets. Deze knooppunten moeten goed ontsloten, veilig en toegankelijk zijn. 

Ruime parking voor auto’s én fietsers

AWV legt een parking aan in het binnengebied tussen de Lommelsebaan (N715) en de Peerderbaan (N73). De toegang voor gemotoriseerd verkeer gebeurt via de Lommelsebaan. De parking biedt ruimte voor zo’n 90 wagens en zal voorzieningen krijgen voor elektrische (snel)laadpalen. Voor fietsers komen er vrijliggende enkelrichtingsfietspaden en veilige overdekte stallingsmogelijkheden. Daarnaast voorziet de gemeente ook ruimte voor een pakjesautomaat, fietskluizen en een fietsherstelpunt.

Toegankelijke bushaltes

De bushaltes op de N715 in de omgeving van de rotonde worden verplaatst van de Hasseltsebaan naar de Lommelsebaan. Zo is er een betere looproute tussen de haltes en de nieuwe parking. De bushavens op de Peerderbaan N73, ter hoogte van het Welsh Guardplein, worden ook vernieuwd, maar blijven wel op dezelfde locatie.

Werken in twee fases vanaf 9 mei

De werken gebeuren in twee fases en zouden eind augustus klaar moeten zijn, met een onderbreking tijdens het bouwverlof.
De werken aan de Peerderbaan worden eerst uitgevoerd, tot aan het bouwverlof. Op de Peerderbaan geldt vanaf 9 mei eenrichtingsverkeer van Peer naar de rotonde. Omgekeerd, vanaf de rotonde richting Peer, volgt het verkeer een lokale omleiding via de Oudstrijderslaan en de Reststraat. Fietsers en voetgangers kunnen de werken wel steeds in beide richtingen passeren.
 
Tijdens het zomers bouwverlof zijn er geen werken of omleidingen. Begin augustus gaat AWV dan verder op de Lommelsebaan, tussen de Rhijnweg en de rotonde. Het verkeer op de Lommelsebaan kan de werfzone passeren richting Lommel (noorden), in de andere richting van de rotonde geldt een omleiding via de Rijkswachtstraat en de Molenstraat. Fietsers nemen de Rhijnweg en de Twaalf Septemberstraat. Eind augustus zouden ook hier de werken afgerond moeten zijn.

De aanleg van de parking in het binnengebied gebeurt over beide fases heen.

Vragenuur voor omwonenden op 26 april

Op de projectpagina vinden geïnteresseerden alle projectinfo terug, alsook de minderhinder-maatregelen tijdens de uitvoering van de werken. Voor vragen van omwonenden organiseert Wegen en Verkeer een vragenuur op dinsdag 26 april om 19.30 uur in OC De Schans in Hechtel-Eksel. Bewoners en handelaars kunnen hun vragen op voorhand doorgeven via de webpagina.