Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanleg fietssuggestiestroken en heropwaardering fietspaden Avelgem

Aanleg fietssuggestiestroken en heropwaardering fietspaden Avelgem

Vanaf 11 augustus gaat het Agentschap Wegen en Verkeer aan de slag met twee fietspadenprojecten op de N8 in Avelgem. “In de Doorniksesteenweg gaat het om de aanleg van fietssuggestiestroken en fietslogo’s waarbij we de fietsers een zichtbare plaats willen geven in het straatbeeld. In de Oudenaardsesteenweg worden reeds bestaande fietspaden vanaf het kruispunt met de Lindestraat tot in de buurt van het kruispunt met de Zandstraat opgewaardeerd. Het gaat hier om een veelgebruikte schoolroute waar we de verkeersveiligheid en het comfort willen verhogen. We plannen ook de installatie van een trajectcontrole op een deel van de Oudenaardsesteenweg”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Bij de werken in de Oudenaardsesteenweg gaat het om een opwaardering van de fietspaden op een route waar veel schoolgaande kinderen voorbij fietsen. “Op een belangrijk knooppunt als de N8 is de veiligheid van voorbijrijdende kinderen prioritair”, aldus nog Peeters.

Doorniksesteenweg

De fietssuggestiestrook in de Doorniksesteenweg wordt aangelegd tussen de Kerkstraat en het kruispunt Stijn Streuvelslaan (N8/N353). In een aantal zones vernieuwt de aannemer ook de toplaag. Tussen de huisnummers 34 en 54 worden fietslogo’s aangebracht, omdat in deze zone onvoldoende ruimte beschikbaar is om fietssuggestiestroken aan te brengen.
Tijdens de werken, die doorgaan tussen 11 en 18 augustus, zal het afwisselend niet mogelijk zijn te rijden aan de kant van de even en de oneven nummers. Inritten en garages zullen eveneens niet bereikbaar zijn. Het verkeer kan nog steeds doorrijden richting Waarmaarde. In de andere richting voorziet Het Agentschap Wegen en Verkeer een omleiding via de Neerstraat en Kortrijkstraat. Ook kan het verkeer tijdelijk in twee richtingen rijden in de Zolderstraat en de Volksstraat.

Parking

Het zal tijdens de werken niet mogelijk zijn te parkeren langs de Doorniksesteenweg. Automobilisten zullen hun wagen nog steeds kunnen parkeren op de parkings in de Zolderstraat, aan het stationsgebouw, aan het Woonzorghuis Ter Meersch of op de parkeerstroken langs de Stijn Streuvelslaan.

Oudenaardsesteenweg

Bij de werken in de Oudenaardsesteenweg, die doorgaan tussen 16 en 31 augustus, gaat het om een opwaardering van de fietspaden; dit vanaf het kruispunt met de Lindestraat tot in de buurt van het kruispunt met de Zandstraat.

Daarbij worden kleine infrastructurele aanpassingen aangebracht. Zo worden de  biggenruggen naast het fietspad verwijderd, worden wegmarkeringen aangepast en wordt een rode slemlaag op delen van het fietspad aangebracht. Het zal tijdens de werken nog steeds mogelijk zijn om door te rijden richting Kerkhove. In de andere richting wordt een omleiding voorzien via de Zonnestraat, de Tiegemstraat, de Scheldestraat, de Bosstraat, de Bevrijdingslaan (N36). Het zal niet mogelijk zijn om de Trappelstraat uit te rijden. Via de O.L Vrouwstraat zal het verkeer enkel de Oudenaardsesteenweg kunnen oprijden richting Kerkhove. De kruispunten van de Blauwe-Poortstraat, de Nieuwstraat en de Zandstraat blijven wel vrij.

Tijdens de werken zijn opritten en garages in de werkzone, aan de zuidzijde van de Oudenaardsesteenweg, niet bereikbaar. Er worden parkeerplaatsen voorzien aan de noordzijde van de Oudenaardsesteenweg.

Trajectcontrole

Midden augustus staat in de Oudenaardsesteenweg ook een trajectcontrole gepland, dit tussen huisnummer 228 en 398. De precieze datum voor de trajectcontrole is nog niet bekend, maar de aannemer zal na het bouwverlof zijn planning bekend maken. Het Agentschap Wegen en Verkeer hoopt de trajectcontrole alvast voor de start van het nieuwe schooljaar te realiseren.

Meer weten?

Actuele informatie over het project vindt u op wegenenverkeer.be/avelgem.