Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanleg fietshelling naar Kanaalweg (N391) in Zwevegem vanaf 12 september.

Aanleg fietshelling naar Kanaalweg (N391) in Zwevegem vanaf 12 september.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zal vanaf 12 september een fietshelling aanleggen tussen het einde van de Oude Lettenhofstraat en de Kanaalweg (N391). Na de heraanleg van de N391 in 2012 tot een volwaardige gewestweg verdween die helling en dus ook de fietsverbinding met de N391. 

Herstelling oude fietsroute

Fietsers die uit de Oude Lettenhofstraat kwamen, maakten vóór de werken van 2012 gretig gebruik van de oorspronkelijke helling - die overigens veel steiler en korter was – om het tracé richting Zwevegem en Harelbeke te nemen. Na de werken kwam de Kanaalweg (N391), die volledig werd heraangelegd en omgevormd tot een volwaardige gewestweg. De fietshelling verdween en de Oude Lettenhofstraat liep vervolgens dood. Het is die oude fietsverbinding met de Kanaalweg die AWV nu in ere zal herstellen.

“Er komt een fietshelling van 160 meter lang, waarbij zo’n zes meter gestegen wordt, tot op het niveau van de Kanaalweg”, legt Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) uit. “Door de fietshelling aan te leggen, kunnen fietsers die uit de Oude Lettenhofstraat komen opnieuw gebruik maken van de populaire fietsroute richting Zwevegem en Harelbeke. Voor de werken maken we 818.000 euro inclusief BTW vrij uit het Vlaams relanceplan”, aldus nog de minister.

Comfortabel fietspad

Het fietspad wordt drie meter breed en om de fietshelling voor de fietser zo comfortabel mogelijk te maken, wordt de hellingsgraad beperkt tot maximaal 4%. Om het fietspad te kunnen realiseren in het steile talud worden stalen damplanken geplaatst die zorgen voor de nodige grondkering. Bovenop die damplanken komt een betonbalk met daarop de leuning.

Duur werken

De aannemer gaat op 12 september aan de slag en hoopt de werken rond het einde van het jaar af te ronden.

Hinder en omleidingen

De aannemer zal tijdens de werken trachten zo maximaal mogelijk buiten de drukke N391 te werken. Wel is het mogelijk dat automobilisten even hinder zullen ondervinden wanneer machines het wegdek van de gewestweg op moeten om damplanken in de grond te slaan. 

Het fietspad langs de N391 zal ter hoogte van de werfzone niet toegankelijk zijn tijdens de duur van de werken. Fietsers zullen vanaf de rotonde aan de N8 worden omgeleid via het jaagpad aan de westzijde van het kanaal, tussen de Otegemstraat en de Avelgemstraat. Er zullen signalisatieborden worden geplaatst om de omleiding aan te kondigen.

Meer weten?

De laatste informatie over de werken vindt u op wegenenverkeer.be/zwevegem.