Overslaan en naar de inhoud gaan

34.200 ton strooizout op Vlaamse wegen - AWV sluit winterdienst af

34.200 ton strooizout op Vlaamse wegen - AWV sluit winterdienst af

De winterdienst van het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) loopt standaard van de 3de maandag van oktober tot de 4de maandag van april. “Nu de temperaturen terug stijgen en de lente echt in het land is sluit AWV de winterdienst af,” zegt minister van mobiliteit Lydia Peeters. “Tijdens de winter is 34.200 ton strooizout gebruikt en stonden 569 mensen paraat voor de strooiacties. Met enkele sneeuwdagen en veel vriesnachten is het een uitdagende winter geweest. Ik wens expliciet alle medewerkers te bedanken die de afgelopen 6 maanden hun werk in het teken van het sneeuw- en ijsvrij houden van de Vlaamse wegen stelden en zo de verkeersveiligheid voor alle weggebruikers garandeerden.”

34.200 ton strooizout
Deze winter werd 34.200 ton strooizout gebruikt (dit is het voorlopige cijfer). Gemiddeld verbruikt AWV per winter 40.140 ton strooizout. “AWV probeert zo zuinig mogelijk om te gaan met strooizout,” aldus minister Lydia Peeters. “Door het gebruik van pekel (oplossing van water en zout) wordt gestrooid met een lagere zoutconcentratie. De strooibreedte van de wagens wordt automatisch aangepast aan de breedte van de weg waardoor er minder zout in de bermen terechtkomt. Zo investeren we in duurzaam omgaan met zout en komt zo min mogelijk zout in de wegbermen terecht.”

AWV onderzoekt regelmatig of andere smeltmiddelen een goed alternatief zijn voor strooizout. Tot op heden is er echter nog geen volwaardig alternatief voor strooizout beschikbaar.”

Samenwerking KMI
Het is het tweede seizoen dat we samenwerken met KMI op vlak van het maken van voorspelling van gladheid. Dit winterseizoen werd de mogelijkheid geboden aan de weggebruiker om via de app van het KMI  waarnemingen door te sturen. Deze informatie stroomt automatisch door naar het GladheidMeetSysteem (GMS) van AWV. 

“Via de app van het KMI krijgen we zo informatie door van 6 miljoen extra ogen op de weg,” aldus Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters. “Elke Vlaming kan ten alle tijde doorgeven wat de toestand van de weg is en zo AWV helpen bij het nemen van strooi beslissingen.”

Samenwerking lokale besturen
Volgende winterperiode kunnen lokale besturen een melding krijgen van AWV wanneer er een strooiactie ondernomen zal worden. “We zorgen ervoor dat steden en gemeenten een SMS of mail krijgen wanneer AWV beslist om te strooien in een district,” verklaart minister Lydia Peeters. “Dit is extra informatie die lokale besturen kunnen gebruiken, maar mag uiteraard niet de enige bron zijn waarop zij hun beslissing baseren. We verwachten van steden en gemeenten nog steeds dat ook zij de nodige bronnen gebruiken om hun eigen strooibeslissingen te nemen. De melding van AWV is puur een extra bron van informatie.”

Ondertussen schreven al een honderdtal lokale besturen zich in op dit systeem.