Overslaan en naar de inhoud gaan

3 weken verkeershinder door nutswerken aan Dampoort

3 weken verkeershinder door nutswerken aan Dampoort

Vanaf maandag 29 maart tot en met vrijdag 16 april vernieuwt Proximus de leidingen voor telecommunicatie ter hoogte van de parking voor het station Gent-Dampoort, het Oktrooiplein en de Kleindokkaai. Gedurende 3 weken zal er een verminderd aantal rijstroken beschikbaar zijn voor het gemotoriseerd verkeer. Fietsers worden omgeleid. Om de hinder voor het verkeer zoveel mogelijk te beperken, worden de werken deels in de paasvakantie uitgevoerd. De werken komen er in aanloop naar twee jaar intensieve wegen- en rioleringswerken aan de Gentse Dampoort. 

Vanaf maandag 29 maart vernieuwt Proximus de leidingen voor telecommunicatie in de omgeving van de Dampoort-rotonde. Om deze werken te kunnen uitvoeren moet op verschillende locaties een deel van de rijweg, het voetpad en het fietspad ingenomen worden. Om de hinder te beperken voert Proximus de werken deels in de paasvakantie uit en pakt ze de werken in enkele fases aan. In de week van 29 maart wordt er gewerkt ter hoogte van het station. In de week van 5 april schuiven de werken op naar de aansluiting van de Antwerpsesteenweg, Land van Waaslaan en Koopvaardijlaan richting Dampoort. 

Aanpak nutswerken gewijzigd
De bedoeling was om de nutswerken samen met de wegen- en rioleringswerken uit te voeren. Daarbij zouden de werken via gestuurde boringen en zonder hinder voor het verkeer uitgevoerd worden. Na verdere studie blijkt dit niet mogelijk door de complexe situatie in de ondergrond, met onder meer een veelheid aan leidingen. Daarom zal er gewerkt worden met handboringen of open sleuven. Voordeel hiervan is dat de werken aan de weg zo ook sneller kunnen starten. Het nadeel is dat er in maart en april al enkele weken verkeershinder zal zijn.

Week 29/03: werken ter hoogte van Dampoort-station
In de week van 29 maart zal er maar één rijstrook beschikbaar zijn voor het gemotoriseerd verkeer tussen de aansluiting van de Kasteellaan en de Dendermondsesteenweg. De toegang tot de parking van het station blijft altijd bereikbaar door een gefaseerde aanpak en het gebruik van rijplaten. 

Fietsers nemen liefst de fietstunnel onder de spoorweg om zo het station te bereiken of de rotonde te vermijden. Fietsers die toch langs de rotonde fietsen worden een klein stuk omgeleid over het plein voor dat station. Komende uit de Dendermondsesteenweg steken fietsers over aan de spoorwegbrug om zo hun weg te vervolgen. Voetgangers kunnen veilig langs de werfzone wandelen. 

Bushalte 55S richting Zelzate wordt tijdens deze werken tijdelijk verplaatst naar de Koopvaardijlaan. Aan de bushaltes ter hoogte van de kruising Kasteellaan - Dampoort stoppen de bussen tijdelijk op de rijweg.

3 WEKEN VERKEERSHINDER DOOR NUTSWERKEN AAN DAMPOORT

Paasvakantie: werken aansluiting Antwerpsesteenweg en Koopvaardijlaan
In de week van 5 en 12 april zal er gewerkt worden op de aansluiting van de Antwerpsesteenweg, de Koopvaardijlaan en de Land van Waaslaan richting Dampoort. Voor het autoverkeer zijn tijdens die werken 2 in plaats van 3 rijstroken beschikbaar. 

Afhankelijk van waar de werken zich precies bevinden, worden fietsers en voetgangers omgeleid via het pleintje voor het Quantumgebouw om zo langs de Kleindokkaai de rotonde terug op te rijden. Op andere momenten worden fietsers op de rotonde zelf omgeleid. 

3 WEKEN VERKEERSHINDER DOOR NUTSWERKEN AAN DAMPOORT

Werken zonder verkeershinder vanaf maandag 19 april
Vanaf maandag 19 april zijn de werken met de grootste hinder afgerond en verloopt het verkeer opnieuw normaal. Er vinden dan enkel nog kleinere werken plaats tot vrijdag 7 mei, zoals het overkoppelen van de oude op de nieuwe leidingen. 

Wegen- en rioleringswerken starten eind mei
Nu de werken van Proximus sneller van start gaan, kunnen ook de wegen- en rioleringswerken terug wat opschuiven. De aannemer zal op dinsdag 25 mei starten met de wegen- en rioleringswerken. Die werken zullen ongeveer 2 jaar. 

Grote verkeershinder tot 2023
Werken aan een druk verkeersknooppunt als de Dampoort brengen onvermijdelijk hinder met zich mee. Daarom roepen we nu al op om de Dampoort zoveel mogelijk te mijden. Verplaats u in de buurt liefst zoveel mogelijk met de fiets of te voet. Wie toch met de auto in de buurt moet zijn, houdt best rekening met langere reistijden.

Blijf op de hoogte
De werken zijn te volgen via www.wegenenverkeer.be/dampoort en via de digitale nieuwsbrief (inschrijven kan op de webpagina).