Overslaan en naar de inhoud gaan

3 km geluidsschermen langs de Knokkebaan in Aalter

3 km geluidsschermen langs de Knokkebaan in Aalter

N44 - Aalter

Het Agentschap Wegen en Verkeer en het lokaal bestuur van Aalter investeren in 3,2 km geluidsschermen langs de Knokkebaan (N44) in Aalter. De geluidsschermen zullen tussen de 3 en 6 meter hoog zijn, naargelang de noodzaak in de buurt. De werken gaan van start vanaf 27 mei 2024 en zullen ongeveer 5 kalendermaanden duren, op 18 maart starten alvast de eerste voorbereidende werken. Om overmatige verkeershinder te beperken wordt er gewerkt in drie fasen.

Minder geluidsoverlast

Er komen 3,2 km nieuwe geluidsschermen aan de Knokkebaan (N44) in Aalter. De schermen zullen zorgen voor een vermindering van de geluidsoverlast in de naburige wijken, wat de leefkwaliteit in de omgeving zal verbeteren. Vooral volgende straten plukken de vruchten van dit project: de Bierweg, de Brielstraat, de Europalaan, de Molenkouter, de Pontweg, de Fatimastraat, de Grote Veldakker, de Manewaarde en Ter Walle. Het waarneembaar effect van de geplande geluidsschermen reikt daarbij tot op ongeveer een afstand van honderd meter van de N44.

Werken in drie fasen

In een eerste fase van 45 kalenderdagen is er een werfzone op de N44 in de rijrichting van de snelweg E40. Deze start een 150-tal meter voorbij de brug over de spoorweg en Fatimastraat en loopt ongeveer tot het rondpunt boven de Europatunnel, aan de Brouwerijstraat.

In een tweede fase van 70 kalenderdagen is er een werfzone op de N44 in de rijrichting van Maldegem. Deze start aan het rondpunt boven de Europatunnel, aan de Brouwerijstraat en loopt ongeveer tot het kruispunt met de Knokkebaan (N44) en de Brugstraat.  

In een laatste fase is er een korte verlenging voorzien van de bestaande geluidsschermen in de rijrichting van Maldegem ten zuiden van het rondpunt boven de Europatunnel, aan de Brouwerijstraat. Daarvoor zijn 30 kalenderdagen voorzien.

Hinder

Om de verkeershinder op de N44 te beperken, werd er gekozen voor een korte uitvoeringstermijn. Daarvoor wordt via zogenaamde “doorsteken door de middenberm” gewerkt zodat de aannemer vlot, maar ook veilig kan werken. Tijdens de uitvoeringsperiode zal er op de N44 dan ook een opstelling van 2x1 rijstrook per rijrichting voorzien zijn voor het wegverkeer. Daarbij is op meer drukke perioden van de dag of de week, wel enige verkeershinder te verwachten op de Knokkebaan (N44) in beide rijrichtingen.

Voorbereidende werken vanaf 18 maart

In de week van 18 maart worden al voorbereidende werken uitgevoerd. Om plaats te maken voor de nieuwe geluidsschermen zullen snoeiwerken uitgevoerd worden. Ook een klein deel huidige schermen zal weggehaald worden. Er wordt gewerkt op de pechstrook via een mobiele werf, er is dus geen hinder voor doorgaand verkeer op de N44.