Overslaan en naar de inhoud gaan

10 Kilometer nieuw fietspad voor Boslaan (N75) in Dilsen-Stokkem

10 Kilometer nieuw fietspad voor Boslaan (N75) in Dilsen-Stokkem

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vernieuwt vanaf maandag 24 januari het fietspad aan weerskanten van de Boslaan (N75) tussen de rotonde Nationaal Parklaan in Dilsen-Stokkem en de brug over het oude Kolenspoor in As. “Dat is goed voor 10 kilometer aan vernieuwd fietspad en meer fietscomfort op een populaire fietsroute tussen het oud station van As en de Maasvallei in Dilsen-Stokkem”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. Vanaf maandag rijdt verkeer richting Dilsen-Stokkem over één rijstrook en fietsers in dubbele richting over het vrije fietspad. Tegen april moet het fietspad richting Lanklaar klaar zijn, in de zomer volgt dat richting As. 

Vlaams minister Lydia Peeters wil sterk inzetten op veilige en comfortabele fietspaden, dat vraagt de nodige investeringen. “Vanuit het relanceplan voorzie ik extra investeringen in fietsinfrastructuur. Verspreid over heel Limburg voeren we zo’n 30-tal gelijkaardige projecten uit, om de staat van de fietspaden langs de gewestwegen sterk te verbeteren. We willen een fietsreflex creëren bij elke Vlaming zodat die bij elke verplaatsing spontaan aan de fiets denkt”, zegt Lydia Peeters.

 

Het fietspad van de Boslaan (N75) wordt aan beide kanten vernieuwd, tussen de rotonde met de Nationaal Parklaan in Dilsen-Stokkem en de brug over het oude Kolenspoor in As. Dat is goed voor in totaal 10 kilometer nieuw fietspad. Het fietspad in asfalt wordt bovendien verbreed tot een comfortabele twee meter, richting de rijweg. De groene berm blijft behouden maar de pechstrook verdwijnt. Ter hoogte van Sparrendal blijven de pechstroken nog even liggen omdat ze later als werkzone zullen dienen voor de toekomstige realisatie van een ecoduct en fietsbrug over de Boslaan.

 

Minderhinder-maatregelen: fietsers in dubbelrichting, inname rijstrook BoslaanDe werken starten op maandag 24 januari en gebeuren in twee fases per rijrichting. Het fietspad richting Dilsen-Stokkem komt eerst aan bod en moet tegen april klaar zijn. Daarna liggen de werken omwille van het broedseizoen tijdelijk stil tot 30 juni. De vernieuwing van het fietspad richting As vindt aansluitend in de zomer plaats. 

 

Vanaf maandag rijdt gemotoriseerd verkeer richting Dilsen-Stokkem op de Boslaan over één rijstrook aan de kant van de werfzone. De aannemer gebruikt de pechstrook en de rechterrijstrook als werkzone en zijn daardoor niet toegankelijk. Deze verkeerssituatie geldt de klok rond. Richting As is er voorlopig geen hinder. 

 

Wanneer we het fietspad vernieuwen, is het fietspad aan die kant van de Boslaan volledig onderbroken en is er geen fietsverkeer mogelijk. Fietsers fietsen dan tijdelijk in beide richtingen over het fietspad aan de overkant. Tot april geldt het fietspad richting As in beide richtingen. 

 

AWV neemt ook maatregelen om de bomen langs het tracé te beschermen. Waar nodig krijgen sommige bomen een beschermende constructie onderaan de stam.