Overslaan en naar de inhoud gaan

Wildwaarschuwingssysteem

Wildwaarschuwingssysteem (wilddetectiesystemen) registreren de beweging van dieren in de omgeving van de weg. Vervolgens kan het chauffeurs waarschuwen dat er zich dieren op de weg bevinden, zodat ze op tijd hun snelheid kunnen aanpassen. Die systemen maken meestal gebruik van infrarooddetectie.

Wildwaarschuwingssysteemkunnen ongelukken voorkomen, maar zijn net als de wildspiegels geen echte ontsnipperingsmaatregel. De dieren moeten nog steeds een onbeschutte verharde weg oversteken met alle gevaren van dien. Een automatisch signalisatiesysteem met detectie kan ingezet worden in combinatie met ecorasters. Die leiden de dieren vervolgens naar (voor de automobilistern goed aangeduidde) oversteekplaatsen.

Het plaatsen van een wildwaarschuwingssysteemkan wel een voordeel zijn voor het sensibiliseren van wegbestuurders in bijvoorbeeld beboste of afgelegen gebieden. In bossen waar zwijnen en reeën leven, kunnen chauffeurs nogal eens verrast worden door plots opduikend wild. Een bord dat enkel oplicht wanneer er daadwerkelijk wild in de buurt is, zou meer effect hebben dan de vaste waarschuwingsborden die er momenteel staan.