Overslaan en naar de inhoud gaan

Ecovallei

Wat?

Wanneer de weg over een natuurlijke rivier (vallei) loopt of wanneer de omgeving heuvelachtig is, kan er geopteerd worden voor een ecovallei. Dat is de meest natuurlijke manier van ontsnipperen. Een ecovallei werkt zoals een  ecoduct, maar de dieren lopen onder de weg door in plaats van eroverheen.

Het landschap loopt gewoon door onder de weg en wordt minimaal verstoord. Het is de hoger gelegen weg die wordt aangepast. Denk bijvoorbeeld aan een brug op pijlers (viaduct), waaronder de natuur (eventueel met rivier en zijn natuurlijke vallei) doorloopt. Het is belangrijk dat de onderdoorgang breed genoeg is zodat verschillende dieren, klein en groot, de ecovallei kunnen gebruiken.

Geleiding en inrichting

Aanvullende geleidende maatregelen, zoals een ecorasterstronkenwallen, oeverstroken,…, kunnen nodig zijn voor de optimale werking van de ecovallei. Op plaatsen onder de brug waar weinig zonlicht valt, zullen planten moeilijk of niet groeien. Daar In dat geval is het aanbrengen van bijvoorbeeld een aanvullende stronkenwal noodzakelijk zodat ook kleinere dieren de doorgang gebruiken.

Welke dieren passeren er?

In principe kunnen alle dieren een ecovallei gebruiken. Sommige soorten zijn afhankelijk van een bepaalde vegetatie of de aanwezigheid van water. Andere dieren zoals reptielen zullen de koudste plaatsen van de onderdoorgang vermijden