Overslaan en naar de inhoud gaan

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder, de eikenprocessievlinder. De rups dankt zijn naam aan de lange optocht waarin ze ’s nachts over de eikenstammen op zoek gaan naar eikenbladeren. De rups veroorzaakt niet alleen schade aan de eikenbomen, maar kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken bij mens en dier.

Elke rups heeft microscopisch kleine brandharen, die bij een bedreiging worden afgestoten. De haren kunnen de huid, de ogen en de luchtwegen binnendringen, die huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk veroorzaken bij mens en dier. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf. 

Vooral in de periode dat de eikenprocessierupsen brandharen krijgen (half mei-juni) en bij verdere verspreiding van deze brandharen uit lege nesten (juli-september) kan je gezondheidsproblemen krijgen. (Bron: Agentschap Natuur en Bos)

Bestrijding langs wegen

Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) bestrijdt vanaf ongeveer midden mei de eikenprocessierups waar nodig. De rups komt vooral voor in het oosten van Vlaanderen. 

Waar mogelijk verwijderen, zuigen of branden we de rupsen en hun nesten manueel weg. Waar we een groot aantal rupsen verwachten langs drukbezochte gewestwegen, bestrijden we met een goedgekeurd en erkend biocide. We sproeien zo spaarzaam mogelijk zodat enkel de geïnfecteerde plaatsen worden behandeld. 

De periode waarin we sproeien is beperkt. De bomen moeten voldoende blad hebben en het moet overdag minstens 15°C zijn, het mag niet te hard waaien en er mag geen regen vallen - tot 24u na de behandeling. 

Bewoners hoeven geen extra maatregelen te nemen wanneer de bestrijding in hun buurt aan de gang is.