Overslaan en naar de inhoud gaan

Evalueer mee: proefproject winterdienst door één partij op Limburgse fietssnelwegen F72 en F5

Fietser op de proefstrook van de F72 en F5? Evalueer het proefproject via dit formulier.

In Limburg houden we deze winter 20 km van de fietssnelwegen F72 en F5 tussen Heusden-Zolder en Genk sneeuw- en ijsvrij. Dit traject wordt vandaag al gestrooid, maar met dit proefproject van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken onderzoekt de overheid wat er gebeurt wanneer één enkele partij verantwoordelijk is voor het sneeuw- en ijsvrij houden van deze fietspaden.

Vlaanderen telt zo'n 1.600 km fietssnelwegen, herkenbaar aan de kenmerkende blauwe F-borden met een witte F en de fietssnelweglogo's die op het fietspad staan. Normaal gesproken wordt het onderhoud van deze wegen verzorgd door verschillende partijen op lokaal en Vlaams niveau, waaronder steden en gemeenten, de Vlaamse Waterweg nv en AWV.

Dit project is een gezamenlijk initiatief van minister Peeters, AWV, het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, de Vlaamse Waterweg nv en vier Limburgse gemeentes: Heusden-Zolder, Hasselt, Diepenbeek en Genk. Deze 20 km lange route is ideaal voor het proefproject omdat deze momenteel wordt onderhouden door meerdere partijen, waaronder vier lokale besturen, AWV en de Vlaamse Waterweg nv.

Nadat het project is afgerond, wordt een grondige evaluatie uitgevoerd, waarbij verschillende aspecten worden onderzocht. Fietsers kunnen zelf feedback geven op dit proefproject na afloop van het winterseizoen.

Op basis van de resultaten wordt beoordeeld of in de toekomst meer fietssnelwegen in aanmerking kunnen komen voor behandeling door één wegbeheerder tijdens de volgende winterseizoenen.