Overslaan en naar de inhoud gaan

R4: structureel onderhoud tussen Melle en Merelbeke

R4: structureel onderhoud tussen Melle en Merelbeke

Algemeen Overzicht

Datum

Plaats

Weg

R4

Op 9 maart 2020 is het Agentschap Wegen en Verkeer gestart met ingrijpende onderhoudswerken op de R4 tussen Melle en Merelbeke. Het wegdek wordt volledig vernieuwd tot op de fundering. Er komt een nieuwe stillere asfaltverharding. Naast een nieuw wegdek komen er nieuwe greppels en nieuwe vangrails. De werken gebeuren in twee grote fasen. De R4 rijrichting Gent-Zeehaven is zo goed als klaar en wordt als alles goed loopt op 17 april afgerond. Normaal gezien zou de andere rijrichting in 2021 aangepakt worden, maar door de verkeersluwere periode omwille van de coronacrisis is beslist om deze werfzone nu al aan te pakken. De werken tussen Melle en Merelbeke starten op 22 april en zijn klaar op 16 mei.

Wat en waarom?

Wat houden de werken in?

Het leeuwendeel van de werken speelt zich af op de R4 richting Zelzate tussen Merelbeke en Melle (gele werfzone). Van 3 april tot 10 april is er gewerkt op de R4-binnenring (blauwe werfzone). Deze werken zijn ondertussen afgerond.

Vanaf 22 april werkt de aannemer op de R4 in de andere rijrichting, tussen Melle en Merelbeke. De afrit naar de R4 richting Eeklo wordt ook heraangelegd. Het verkeer vanuit Gent-Zeehaven richting E40 moet nu omrijden. Ook de oprit van de N9 in Melle naar de R4 richting E40 gaat dicht. 

 

Werken R4

Werken R4

Timing

Timing

De werken worden in twee grote fasen uitgevoerd, één per rijricthing: 

  • afgerond : R4 tussen Merelbeke en Melle (rijrichting Gent-Zeehaven)
  • 22 april 2020 - 16 mei 2020: R4 tussen Melle en Merelbeke (rijrichting E40) 

Werken op R4 richting E40: 22 april tot 16 mei 2020

In de nacht van 21 op 22 april, om middernacht, gaat de R4 richting E40 tussen Melle en Merelbeke dicht. Ook oprijden van de N9 naar de R4 in Melle is niet meer mogelijk. 

Wat kan niet:

  • Vanuit Gent-Zeehaven via de R4 naar de E40 rijden. 
  • Oprijden van de N9 naar de R4 richting E40 in Melle.
  • Vanuit Gent-Zeehaven via de R4 naar de R4-binnenring (richting Eeklo) rijden.

Wat kan wel:

  • Van de E40 (zowel vanuit de richting van de kust als Brussel) naar de R4 richting Gent-Zeehaven rijden. Ook de afrit naar de R4-binnenring richting Eeklo is open. 
  • Vanuit Gent-Zeehaven de R4 afrijden naar de N9 in Melle

Tijdens deze werken worden de nodige veiligheidsmaatregelen omwille van het coronavirus strikt toegepast, zodat er op een veilige en verantwoorde manier kan gewerkt worden.

Werfzone R4 richting E40

Werfzone R4 richting E40

Omleidingen 

Omleiding voor verkeer van de N9 in Melle naar E40 richting Brussel

In Melle is de oprit naar de R4 richting E40 (Merelbeke) afgesloten. Vanuit Melle rij je naar de E40 via de N9, de oprit naar de E17 in Gentbrugge en het knooppunt Zwijnaarde

Omleidingsplan verkeer van N9 (Melle) naar E40 (richting Brussel)

Omleiding voor verkeer van de E17 vanuit Antwerpen naar de E40 richting Brussel

Verkeer op de E17 vanuit de richting van Antwerpen blijft op de E17 tot het knooppunt Zwijnaarde om daar de E40 te nemen richting Brussel (en via het knooppunt Merelbeke naar de R4-binnenring te rijden).

Omleidingsplan E17 (Antwerpen) naar E40 (richting Brussel)

Omleiding voor verkeer vanop de R4 (Laarne of Oostakker) naar de E40 richting Brussel

Wie op de R4 rijdt (vanuit de richting van Laarne of vanuit Gent-Zeehaven/Oostakker) rijdt via het knooppunt Destelbergen naar de E17. Aan het knooppunt Zwijnaarde kan men verderrijden naar de E40 richting Brussel (en via knooppunt Merelbeke naar de R4-binnenring).

Omleidingsplan R4 (Laarne of Oostakker) naar E40 (richting Brussel)