Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderhoudswerken op Vierarmenkruispunt

Actuele hinder

Actuele hinder

Hinder beperken: werken in 3 fasen 

Fase 1: geen linkafslagbewegingen voor autoverkeer

Fietsers en voetgangers kunnen in fase 1 het Vierarmenkruispunt wel nog oversteken van Brussel naar Tervuren en omgekeerd. De aannemer voorziet veilige doorgangen.  

Tijdens fase 1 kan het autoverkeer niet links afslaan op het Vierarmenkruispunt. Concreet betekent dit:  

 • Als je met de wagen van Brussel komt, kan je op het kruispunt niet de buitenring nemen om richting Zaventem/Groot-Bijgaarden te rijden. 
 • Als je met de wagen van Tervuren komt, kan je niet de binnenring nemen om richting Namen/Waterloo te rijden. 
 • Als je het kruispunt opgereden komt vanuit Waterloo/Namen (buitenring), kan je niet richting Brussel rijden .
 • Als je het kruispunt opgereden komt vanuit Zaventem/Groot-Bijgaarden, kan je niet richting Tervuren rijden.

Voor het autoverkeer zullen er omleidingen in voege zijn via de Brusselse ring en de E411:

 • Als je met de wagen vanuit Brussel komt, en je wil richting Zaventem rijden, zal je via het Leonardkruispunt de E411 moeten nemen en aan het eerste op- en afrittencomplex van Hoeilaart rechtsomkeer maken. Daarna kan je via het Leonardkruispunt de buitenring nemen. 
 • Als je met de wagen van Tervuren komt, en je wil richting Namen/Waterloo rijden, zal je de buitenring nemen en aan het op- en afrittencomplex van Wezembeek-Oppem rechtsomkeer maken. 
 • Als je vanuit Waterloo/Namen (via de buitenring) komt, en richting Brussel wil rijden, zal je via het op- en afrittencomplex van Wezembeek-Oppem rechtsomkeer maken, de binnenring nemen en op het Vierarmenkruispunt de Tervurenlaan rechts indraaien. 
 • Als je vanuit Zaventem/Groot-Bijgaarden komt, en je wil richting Tervuren rijden, zal je via het Leonardkruispunt de E411 moeten nemen en aan het eerste op- en afrittencomplex van Hoeilaart rechtsomkeer maken. Daarna kan je via het Leonardkruispunt de buitenring nemen, en op het Vierarmenkruispunt de Tervurenlaan rechts indraaien.

Fase 2: Tervurenlaan afgesloten ‘kant Tervuren’  

Tijdens fase 2 kan je vanop het Vierarmenkruispunt de Tervurenlaan niet inrijden om naar Tervuren te rijden. Omgekeerd kan je ook via de Tervurenlaan, vanuit Tervuren het kruispunt niet op rijden. 

Automobilisten zullen in fase 2 een omleiding moeten volgen vanop de Tervurenlaan:

 • Via de Grensstraat, de Leopold III Laan, de Mechelsesteenweg (N211), de Renbaanlaan, de Lange Eikstraat en de Wezembeeklaan.
 • Via die route zullen ze het op- en afrittencomplex van Wezembeek-Oppem bereiken. Daar kunnen ze de Brusselse ring nemen en hun weg hervatten. 

Fietsers zullen ook de omleiding via de Grensstraat en de Brusselse ring moeten volgen. Dat is een lange omleiding voor een fietser, maar er is in de omgeving geen alternatieve, veiligere route beschikbaar om van Tervuren naar Brussel te fietsen. 

Fase 3: Tervurenlaan afgesloten ‘kant Brussel’  

Tijdens fase 3 kan je vanuit Brussel via de Tervurenlaan het Vierarmenkruispunt niet oprijden. Automobilisten die vanuit Brussel komen en richting Tervuren, Zaventem en Waterloo willen rijden, kunnen dus niet via de Tervurenlaan rijden. Ook de Baron Albert d’Huartlaan is tijdens fase 3 volledig afgesloten van het Vierarmenkruispunt.

Fietsers volgen tijdens fase 3 vanuit Brussel de omleiding via de Vorstlaan, de Tervurenlaan, de Baron Albert d’Huartlaan, de G. Grunnelaan, de Mechelsesteenweg, de Leopold III Laan en de Grensstraat.

Automobilisten die via de Tervurenlaan richting Tervuren rijden, zullen een omleiding moeten volgen vanop de Vorstlaan (R22): 

 • Via de Hermann Debrouxlaan en de Waversesteenweg zullen zij de E411 kunnen nemen.
 • Om vanop de E411 aan te sluiten op de Brusselse ring, zullen ze moeten doorrijden tot aan het op- en afrittencomplex van Hoeilaart, waar ze rechtsomkeer kunnen maken.