Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwing wegdek Brusselsesteenweg in Overijse vanaf maandag 29 juli 2024

Het Agentschap Wegen en Verkeer vernieuwt deze zomer het wegdek van de Brusselsesteenweg. Van de kerk tot aan het kruispunt van de Graaf Jozef de Meeuslaan, een stuk van vijfhonderd meter lang, wordt de rijweg over de hele breedte volledig uitgebroken en opnieuw opgebouwd. Ook de fundering van de weg wordt volledig vervangen. De werken zullen drie weken lang duren. 

Veel vrachtverkeer

De Brusselsesteenweg is een drukke weg, vooral door de nabijheid van de E411 en de op- en afritten van Jezus-Eik. In de afgelopen decennia is er door de vele handels- en horecazaken nog veel verkeer bij gekomen. De oorspronkelijke fundering was niet voorzien op zoveel (zwaar) verkeer en daardoor raakte het wegdek stilaan versleten. Drie jaar geleden heeft Wegen en Verkeer de asfalt ‘toplaag’ (de bovenste asfaltlaag van vier centimeter dik) vernieuwd, om de hinder door trillingen en oneffenheden in het wegdek al wat te verminderen. Nu is het tijd voor een grondige vernieuwing.

Ook voor fietsers afgesloten

De volledige opbouw van de weg, inclusief de fundering, wordt vervangen. Dat betekent dat er tot een halve meter diep gegraven wordt. Omdat het zulke ingrijpende werken zijn, wordt de werfzone volledig afgesloten worden voor al het verkeer, tijdens de gehele duur van de werken. Ook fietsers zullen hinder ondervinden: zij moeten tijdens de werken afstappen en hun weg voortzetten met hun fiets aan de hand. De handelaars en de woningen blijven sowieso te voet bereikbaar.

Carpoolparking blijft open

Mensen die met de wagen naar een van de handelszaken of horecazaken van Jezus-Eik, kunnen parkeren in de carpoolparking Jezus-Eik, die bereikbaar is via de Graaf J. De Meeusstraat. 

> Omleiding autoverkeer en andere praktische informatie

Werken gemeente Overijse in Esdoornenlaan nog niet beëindigd

Volgens de oorspronkelijke planning ging er tijdens de vernieuwing van het wegdek een omleiding lopen door de Esdoornenlaan. Echter, de werken van het gemeentebestuur van Overijse in die straat hebben vertraging opgelopen. In samenspraak met het gemeentebestuur van Overijse is er beslist om de werken in de Brusselsesteenweg toch te laten doorgaan, en om het verkeer een langere omleiding via Maleizen te laten volgen. Dat is niet alleen vervelend voor de weggebruikers. Voor de klanten van De Lijn en de TEC betekent het dat er meer bushaltes tijdelijk niet bediend worden dan aanvankelijk voorzien was. Het Agentschap Wegen en Verkeer en de gemeente hebben beslist om de werken toch te laten doorgaan, omdat we ze niet nog eens wilden uitstellen (ze werden vorig jaar al uitgesteld omwille van andere werken in de omgeving). 

Veel communicatie via nieuwsbrief, hinderfiche en Whatsapp-kanaal

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft uitgebreid gecommuniceerd over de werken, zodat iedereen op de hoogte is. De aannemer is persoonlijk langsgegaan bij de handelaars in de werfzone. De handelaars kregen een ‘hinderfiche’: een PDF met praktische informatie voor hun klanten, leveranciers en personeel. Omwonenden kregen een bewonersbrief. En er is ten slotte ook een Whatsappkanaal voor iedereen die tijdens de uitvoering van de werken op de hoogte wil blijven van de voortgang van de werken.

> Download de hinderfiche

> Schrijf je in op het Whatsapp-kanaal