Halle: brug Drasop over Ring rond Brussel (R0) afgesloten voor verkeer

Regio
Gemeente
Weg
Datum Sinds 2 augustus, voor onbepaalde duur

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft het Agentschap Wegen en Verkeer opdracht gegeven om een ontwerp te maken voor een nieuwe Drasopbrug die geschikt is voor elk verkeer, inclusief autoverkeer.  De nieuwe Drasopbrug zal wel smaller zijn. Waar de beschadigde brug nu circa 11 meter breed is, zal de nieuwe brug ongeveer 6 meter breed zijn. Dit sluit beter aan bij het lokale karakter van de omliggende wegen.  De Drasopbrug wordt daardoor tot haar normale proporties teruggebracht en een aanzuigeffect voor sluipverkeer wordt vermeden. Een goed voorbeeld als slimme maatregel tegen sluipverkeer voor de lokale besturen van Halle en Beersel is de huidige proefopstelling in de Haakstraat. Minister Weyts stimuleert beide besturen om eerder deze slimme maatregelen tegen sluipverkeer te blijven uittesten en ze los te zien van het gebruik van de brug zelf.
Wegen en Verkeer werkt momenteel aan een nieuw ontwerp voor de Drasopbrug om de nieuwe aanbesteding voor te bereiden. Als het nieuwe ontwerp klaar is en de fasering voor het plaatsen van de nieuwe brug bepaald is, melden we dit zo snel mogelijk op deze webpagina. In afwachting blijft de brug afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. 

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft op 2 augustus, na het incident waarbij een vrachtwagen in brand schoot onder de brug van de lokale weg "Drasop" boven de R0, de brug bovenaan afgesloten voor het gemotoriseerde verkeer. Fietsers en voetgangers kunnen wel nog door. 

Ingenieurs van het departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid zullen onderzoeken wat er in de toekomst moet gebeuren met de brug. De uiteindelijke beslissing zal genomen worden in samenspraak met het stadsbestuur van Halle. 

Brug stabiel, maar enkel open voor voetgangers en fietsers   

Hoewel de brug bij het ongeval niet aangereden werd door de vrachtwagen, heeft ze ernstige schade opgelopen door de hitte en door het vuur. Een van de stalen liggers raakte beschadigd. Vandaag weten de experten van AWV en het departement Mobiliteit en Openbare Werken nog niet of de brug zal afgebroken worden, of bepaalde delen vervangen moeten worden, ... Dat zal moeten blijken uit verder onderzoek. Zodra AWV meer informatie heeft, zal het een update publiceren op deze webpagina.