Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting en uitbreiding snelwegparking in Honsem

Herinrichting en uitbreiding snelwegparking in Honsem

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Plaats

Weg

E40

Wat en waarom?

Meer ruimte voor vrachtwagens op snelwegparking

De snelwegparking langs de E40 in Honsem (Boutersem) telt vandaag parkeerplaatsen voor 20 vrachtwagens en 20 auto’s. Wegen en Verkeer plant een grondige aanpassing van deze parking, met een uitbreiding van de parkeerplaatsen voor vrachtwagens naar 53.

Naast de uitbreiding zijn er nog andere verbeteringen

  • Vernieuwing weeginstallatie: om wettelijk vast te stellen of een vrachtwagen overladen is maakt de Vlaamse Belastingdienst gebruik van vaste weeginstallaties. Zo ook in Honsem. Daar wordt de verouderde installatie vervangen door een nieuw exemplaar, met een aparte (container)ruimte voor de controleurs die er werken. 
  • Nieuwe veiligheidsstootbanden: vandaag ligt er tussen de E40 en de parking een pechstrook en een zachte berm. Deze strook groen verdwijnt om plaats te maken voor de nieuwe parkeerplaatsen. Daarom plaatsen we vanaf de brugpijlers van de Hertenstraat tot aan de brugpijlers van de Torenhofstraat nieuwe veiligheidsstootbanden als bescherming voor de brugpijlers.
  • Nieuwe riolering en aanleg buffer- en infiltratiebekken: bij regenval zal het water via de nieuwe riolering worden afgeleid naar het nieuwe bufferbekken. Dit bekken zorgt ervoor dat het water geleidelijk kan insijpelen in de ondergrond.

Om het aantal parkeerplaatsen op de snelwegparking te kunnen uitbreiden is het noodzakelijk om bomen te rooien. De bomen die verdwijnen compenseren we zoals bepaald wordt door de richtlijnen van het Agentschap voor Natuur en Bos. Op de snelwegparking zelf voorzien we ook groenzones waar later nieuwe bomen en struiken worden aangeplant.

Timing en impact?

Werken vanaf augustus 2024

Momenteel werkt Wegen en Verkeer de administratieve procedure voor de omgevingsvergunning verder af. Volgens de huidige planning starten de werken na het zomers bouwverlof, vanaf augustus 2024.  

Veiligere en comfortabele parkings met extra aandacht voor vrachtvervoer

De groei in vrachtverkeer, de opmars van elektrisch rijden en de nood aan extra beveiliging stellen nieuwe eisen aan onze snelwegparkings. Om aan die eisen tegemoet te komen, startte het Agentschap Wegen en Verkeer met de vernieuwing van maar liefst 35 snelwegparkings over heel Vlaanderen. 16 dienstenzones op 9 locaties krijgen een totale renovatie. Op 19 andere parkings komen er extra hekwerk, camera’s en bewaking. In totaal komen er in Vlaanderen ook 255 extra parkeerplaatsen bij voor vrachtwagens – waarvan er vandaag 125 gerealiseerd zijn. Samen met de investeringen van de concessiehouders, gaat het om een investering van 75,5 miljoen euro.

Vragen? Contacteer ons:

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant

Contactformulier