Overslaan en naar de inhoud gaan

Wisselweekend Boorsem voor de deur, start werken viaduct vanaf maandag 10 januari

Wisselweekend Boorsem voor de deur, start werken viaduct vanaf maandag 10 januari

Maandag 10 januari start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met de renovatie van het viaduct van de E314 aan de grensovergang in Boorsem. “In het weekend van 8 en 9 januari wordt het verkeer stelselmatig omgezet naar de tijdelijke verkeerssituatie met versmalde rijstroken en doorsteken in de middenberm. Vervolgens wordt tot eind 2022 in een lange rechte lijn het viaduct van kop tot teen aangepakt. In het voorjaar plant AWV de asfaltrenovatie tot aan het ecoduct”, verduidelijkt Minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Lydia Peeters.

In het wisselweekend zet AWV het verkeer om naar de tijdelijke verkeerssituatie met versmalde rijstroken tussen het viaduct en de grens met Nederland, over een afstand van ongeveer een kilometer.

Dat gebeurt in twee stappen op zaterdag 8 en zondag 9 januari, waarbij elke rijrichting (Lummen/Nederland) om de beurt vanaf 20u ’s avonds wordt omgezet. Het verkeer verschuift naar de buitenkanten van de snelweg. Verkeer op de snelle of linkerrijstrook richting Nederland rijdt via doorsteken over de andere brughelft. Tijdens het wisselweekend volgen ook fietsers richting Nederland een omleiding, via het fietspad aan de overkant van het viaduct, dat tijdelijk in twee richtingen gebruikt wordt. 

Opletten voor gewijzigde verkeerssituatie 

Vanaf maandag 10 januari rijdt verkeer dus over twee versmalde rijstroken in elke rijrichting. Dit blijft zo tot eind 2022. In functie van waar er gewerkt wordt, wijzigt weliswaar de indeling op de weg, maar het principe van versmalde rijstroken en doorsteken blijft. 

In de werfzone geldt een snelheidsbeperking. Voertuigen van meer dan 3,5t kunnen enkel over de rechterrijstrook richting Nederland rijden. Om over de verkeersveiligheid te waken, zal de politie de verkeerssituatie in de werfzone van dichtbij opvolgen. Er worden enkele handhavingsacties voorzien (o.a. mobiele trajectcontrole, Lidar flitspaal, …).

Gefaseerde renovatie start richting Nederland

Vanaf maandag 10 januari gaat de aannemer ook effectief aan de slag op het viaduct. Eerst komen de rijstroken richting Nederland aan bod. Tot eind maart wordt er gewerkt op de linkerrijstrook en de redresseerstrook. Daarna volgen de rechterrijstrook en het fietspad. Rond de zomer wisselen we van kant en zijn de rijstroken richting Lummen aan de beurt. De volledige renovatie zal iets minder dan een jaar duren.  
 
De asfaltvernieuwing van de E314 tot aan het ecoduct plannen we vanaf april, wanneer de weersomstandigheden gunstig zijn. Voorlopig blijven de op- en afritten van het complex 33 Maasmechelen gewoon toegankelijk.

 

Wegenwerken? Blijf steeds aandachtig achter het stuur

Minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Lydia Peeters: “Op een werf zijn mensen aan de slag. We nemen daarom maatregelen voor ieders veiligheid, zowel voor de arbeiders als de weggebruikers. We zetten in op vooraankondigingen, verkeers- en snelheidsremmende maatregelen en ook handhaving. Zo wordt de snelheid op de snelweg ter hoogte van de werfzone verlaagd naar 70 km/u. Via een mobiele trajectcontrole en het inzetten van een Lidar superflitspaal zal de politie de naleving ervan controleren.”

Meer info: www.wegenenverkeer.be/maasmechelen