Overslaan en naar de inhoud gaan

Weekend extra verkeershinder door onderhoudswerken aan balkenrooster in Leonardtunnel op Brusselse buitenring

Weekend extra verkeershinder door onderhoudswerken aan balkenrooster in Leonardtunnel op Brusselse buitenring

Vanaf vrijdagavond 8 december (20u30) tot maandagochtend 11 december (5u30) worden de eerste onderhoudswerken uitgevoerd aan het balkenrooster in de tunnel van de Brusselse buitenring. Het balkenrooster is een grote draagstructuur die verdeeld is over beide tunnelkokers van de Brusselse ring. Om de werken veilig te kunnen uitvoeren wordt de tunnelkoker van de buitenring een eerste weekend overdag en ‘s nachts afgesloten. Volgens de inschattingen van het Verkeerscentrum zullen er vooral sterke vertragingen zijn voor het verkeer dat vanuit Waterloo naar Zaventem rijdt. Zij zullen moeten omrijden via de E411 en het op- en afrittencomplex (nr. 3) van Maleizen van de E411. 

Bekijk de hinderfiche

Het balkenrooster: draagconstructie binnen de tunnelkokers van de R0

De tunnel van de Brusselse ring (R0/verdieping -2) werd eind jaren 70 onder de tunnel van de E411 (verdieping -1) aangelegd.  Vlak onder het Leonardkruispunt rust de tunnel van de E411 bovenop de tunnel van de R0. In beide tunnelkokers van de Brusselse ring zijn daarom stalen liggers aangebracht die zorgen voor extra stabiliteit. Ze zijn ontworpen om het gewicht van het verkeer dat over de E411 rijdt te dragen en de belasting gelijkmatig te verdelen over de verschillende tunnelwanden van beide kokers van de R0.

Bekijk in de video waar we werken

Weekend 8 tot 11 december: extra verkeershinder op de Brusselse buitenring

De stalen balken in de koker van de buitenring krijgen vanaf vrijdagavond 8 december (20u30) tot maandagochtend 11 december (5u30) eerst een grondige reinigingsbeurt onder hoge waterdruk. Nadien wordt tijdens hetzelfde weekend een nieuwe roestwerende verflaag aangebracht. Om veilig te kunnen werken sluit de aannemer de tunnelkoker van de buitenring volledig af. Het verkeer komende vanuit Waterloo, dat richting Zaventem wil rijden, volgt bovengronds de rechtse rijstrook naar de E411 en maakt een keerbeweging via de op- en afritten van Maleizen (afrit 3). Het verkeer vanuit Waterloo kan op zaterdag en zondag nog steeds de linkse rijstrook naar de E411 over het Leonardkruispunt nemen om het centrum van Brussel te bereiken. 

Tot begin 2024 werken in beide tunnels 's nachts

Let op: ook de tunnelkoker van de binnenring is vrijdagavond (21u00) tot zaterdagochtend (8u00) afgesloten, omdat er in de week 's nachts verder gewerkt wordt aan de zijkanten van de tunnel. De bestaande nachtelijke omleiding sinds de start van de werken geldt:

  • Het verkeer op de binnenring vanuit Zaventem richting Waterloo wordt bovengronds over het Leonardkruispunt geleid.
  • Verkeer op de buitenring vanuit Waterloo kan daardoor die vrijdagnacht niet bovengronds richting Brussel rijden en volgt de omleiding langs de E411 via Maleizen.
  • Van zaterdagochtend 9 december (8u00) tot maandagavond 12 december (21u) is de tunnelkoker van de binnenring open voor verkeer.

Intensieve renovatie voor langere levensduur van  tunnels onder Leonardkruispunt 

Beide tunnels onder het Leonardkruispunt dateren van de jaren zeventig en tachtig. Om de levensduur van de tunnels te verlengen, is een intensieve renovatie noodzakelijk. 

Het Agentschap Wegen en Verkeer herstelt de betonnen structuur van wanden en plafond (dakplaat) en vernieuwt de volledige uitrusting, van de verlichting en ventilatie tot alle pictogrammen.

Stilaan meer zware hinder overdag op de  Brusselse ring (R0)

Sinds de start van de werken heeft de aannemer de intensieve renovatie in beide tunnels vooral ‘s nachts uitgevoerd. Tot begin 2024 zal er vooral  in de tunnels zelf gewerkt worden, waarbij er nog technisch complexe ingrepen gebeuren o.a. aan het balkenrooster. De eerste maanden van 2024 zal er nog ruim een week of een weekend lang ernstige hinder zijn op de E411 en de R0.

Vanaf de lente van 2024 verplaatst de hinder zich meer naar de buitenkant van de tunnels. De  aannemer zal dan meer ruimte nodig hebben naast de tunnels. Extra verkeersmaatregelen zullen nodig zijn om alles veilig te laten verlopen.  Het verkeerscentrum voorspelt dan ook een aantal maanden ernstige hinder op de R0. De planning van al die werken ligt nog niet helemaal vast. Zodra er meer informatie is, volgt de nodige communicatie van het Agentschap Wegen en Verkeer.  

De werken aan de tunnels op de Brusselse Ring lopen nog door tot en met september 2024. Pas nadien starten de werken aan de tunnels van de E411. Volgens de huidige planning duurt de volledige renovatie tot begin 2025.