Overslaan en naar de inhoud gaan

Vanaf 25 mei twee jaar werken aan Gent-Dampoort

Vanaf 25 mei twee jaar werken aan Gent-Dampoort

Vanaf dinsdag 25 mei starten ingrijpende riolerings- en wegenwerken aan Gent-Dampoort. De werken moeten de Dampoort voorbereiden op de komst van de Verapazbrug en het verplaatsen van de stadsring. Daarnaast wordt het rioleringsstelsel gemoderniseerd en wordt ook de infrastructuur voor fietsers en openbaar vervoer verbeterd. De werken duren ongeveer 2 jaar en hoewel verkeer langs de Dampoort steeds mogelijk blijft zullen de werken gepaard gaan met sterke hinder. Tijdens de eerste fases zal het verkeer al over een verminderd aantal rijstroken moeten rijden. Ook fietsers moeten na de eerste week hun traject aanpassen. De boodschap is dan ook: als je er niet moet zijn blijf er weg of kom met de fiets.

Nieuw kruispunt voor nieuwe brug
Met de komst van de Verapazbrug in 2024 verplaatst de stadsring zich naar de Afrikalaan. De grote verkeersstroom zal daardoor via de Koopvaardijlaan op Dampoort aansluiten en niet langer via Dok-Zuid. Deze werken moeten de Dampoort aanpassen naar de gewijzigde verkeersstromen.
Een volwaardig nieuw kruispunt zal zorgen voor een vlotte aansluiting van de Koopvaardijlaan op de Dampoort. Richting de Vliegtuiglaan komt in het begin van de Koopvaardijlaan een extra rijstrook om het verkeer komende van Dampoort vlot te laten invoegen. Met extra verkeerslichten in beide richtingen wordt ook het begin van de Koopvaardijlaan veiliger voor fietsers. Fietsers krijgen bovendien een dubbelrichtingsfietspad van 3,5 meter breed tussen de Kleindokkaai en de Antwerpsesteenweg en onder de spoorwegbrug. Tot slot krijgt ook het Antwerpenplein een grondige facelift, met ingrijpende rioleringswerken ondergronds en bushaltes bovengronds: alle bussen die vertrekken in de richting van Dampoort komen na de werken op het Antwerpenplein te liggen. De rioleringswerken zijn dan weer een voorbereiding op de latere heraanleg van de Land Van Waaslaan. 

Vanaf 25 mei sterke hinder
De werken starten op 25 mei en duren in totaal ongeveer twee jaar. Om de hinder te milderen worden de werken aangepakt in verschillende fasen. Hoewel doorgaand verkeer steeds mogelijk blijft zal dit steeds over minder rijstroken zijn en zal de hinder sterk voelbaar zijn. 

Fase 1A - 25 tot 29 mei 2021
Tijdens de eerste week voeren we een aantal werken uit ter hoogte van het Oktrooiplein en de Dendermondsesteenweg. Voor fietsers is er dan nog geen hinder. Gemotoriseerd verkeer richting Koopvaardijlaan echter zal omgeleid worden via de Land van Waaslaan en de Antwerpsesteenweg. Aan de aansluiting van de Dendermondsesteenweg op de Land van Waaslaan verloopt het verkeer dan tijdelijk over de busbaan. Perron 10 van De Lijn is tijdelijk niet beschikbaar. 

VANAF 25 MEI TWEE JAAR WERKEN AAN GENT-DAMPOORT STERKE HINDER VERWACHT

Fase 1B - juni tot oktober 2021
Tijdens de eerste grote fase werken we ter hoogte van de zwaaikom. Voor fietsers zal het vanaf dan niet meer mogelijk zijn om de volledige rotonde rond te rijden. Zij worden omgeleid via het fietspad achter de spoorwegbrug.  Gemotoriseerd verkeer kan slechts over één rijstrook langs de werfzone. Verkeer naar de Koopvaardijlaan volgt nog steeds de omleiding via de Land van Waaslaan en de Antwerpsesteenweg.

VANAF 25 MEI TWEE JAAR WERKEN AAN GENT-DAMPOORT STERKE HINDER VERWACHT

Minder-hindermaatregelen
Werken aan een druk verkeersknooppunt als de Dampoort brengen onvermijdelijk hinder met zich mee. Daarom roepen we nu al op om de Dampoort zoveel mogelijk te mijden. Wie zich in de buurt verplaatst doet dat liefst zoveel mogelijk met de fiets of te voet. Wie toch met de auto in de buurt moet zijn, houdt best rekening met langere reistijden.
Daarnaast probeert het agentschap de hinder zoveel mogelijk te milderen door een pakket aan maatregelen op het vlak van communicatie, signalisatie en coördinatie.

  • Een uitgebreide en ruime communicatie in de ruime omgeving van de toekomstige werf om buurtbewoners en passanten voor te bereiden op de hinder en oproepen het verplaatsingsgedrag aan te passen. We verdeelden folders, meertalige flyers, brieven, bevestigden grote raamstickers in het station Gent-Dampoort en plaatsten banners langs de weg.
  • De 100 grootste werkgevers in Gent hebben een mailing met een informatiepakket (infofiche, filmpje,...) ontvangen om hun werknemers, klanten, leveranciers en partners in te lichten. Daarnaast wordt er samengewerkt met VOKA, UNIZO en North Sea Port om kleinere en grotere bedrijven te informeren. Ondernemingen in de onmiddellijke omgeving van de werf zijn persoonlijk bezocht.
  • Signalisatie op langere afstand op de E17 en de E40 is voorzien om de werken aan te kondigen. Ook op de invalswegen van de stad worden de werken via de LED-borden van de stad Gent aangekondigd.
  • Er wordt zo goed mogelijk afgestemd met andere werven in de omgeving om de fases met de grootste hinder niet gelijktijdig te laten verlopen. Het volledig vermijden van gelijklopende werven is gezien het grote aantal noodzakelijke werken in Gent echter niet mogelijk. 
     

Blijf op de hoogte
De werken zijn te volgen via www.wegenenverkeer.be/dampoort en via de digitale nieuwsbrief (inschrijven kan op de webpagina).