Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe rotonde aan Sportoase en Sappi maandag open voor verkeer

Nieuwe rotonde aan Sportoase en Sappi maandag open voor verkeer

Maandag 13 december opent het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de rotonde op de N78 Tongersesteenweg in Lanaken, ter hoogte van het sportcomplex Sportoase en industriezone Sappi. De fietsomleiding blijft wel nog een tweetal weken in voege. “De aanleg van de rotonde verliep vlot en ruim binnen de planning. Begin volgend jaar gebeurt de afwerking, met aanleg van de bushalte en groenzones”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.  

Vlaams minister Lydia Peeters: “Met de rotonde tackelen we in één klap meerdere knelpunten. De rotonde vervangt de twee drietakskruispunten en maakt zo de verkeerssituatie overzichtelijker. Trekpleisters als Sportoase en Sappi zijn nu beter bereikbaar. Fietsers en voetgangers krijgen ook een duidelijke plaats op de weg. Tegelijk is het knooppunt klaar voor de toekomst, met een uitbreiding van het sportcomplex en het Heilig-Hartcollege, en de komst van Spartacus.”

Op maandag na de ochtendspits zal AWV stapsgewijs het eerste verkeer over de rotonde laten rijden. Sportoase en Sappi zullen vanaf dan rechtstreeks op de rotonde aansluiten. Omdat het nieuwe dubbelrichtingfietspad tegenover de McDonalds nog in aanbouw is, geldt er voor fietsers tot aan het kerstverlof een tijdelijke oplossing, waarbij ze een korte afstand te voet afleggen. De omleiding via het fietsroutenetwerk blijft ook nog gelden. 

De fietspaden worden dus de komende weken afgewerkt. Het tijdelijke asfalt van de bypass rond de werfzone kan immers nu pas worden opgebroken. In die zone moet ook nog de bushaven worden aangelegd. Dat gebeurt begin 2022, samen met de groenaanleg. 

De bouw van de rotonde was een uitdaging gezien enerzijds de ligging op een drukke noord-zuidas in het oosten van Limburg en anderzijds door de aanwezigheid van onder meer een grootspeler als Sappi. Door een slimme aanpak, waarbij de toekomstige tak richting Sportoase als tijdelijke bypass diende, bleef er steeds verkeer op de N78 mogelijk. AWV blikt terug op een vlot verloop van de werkzaamheden die bovendien ruim binnen de vooropgestelde termijn zijn uitgevoerd.