Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoppinpunt P+R Massenhoven (E313) ingehuldigd

Hoppinpunt P+R Massenhoven (E313) ingehuldigd

26 HOPPINPUNTEN VOOR PROVINCIE ANTWERPEN TEGEN EIND 2023

Op 7 december 2023 huldigde minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters officieel de P+R in Massenhoven (N14) langs de E313 in. De parking is inmiddels al een tijdje in gebruik, maar werd nu volledig opgeleverd met de installatie van de nieuwe fietsluifels. De parking is uitgerust als een Hoppinpunt waar verschillende vervoermiddelen zoals de auto, bus, fiets en deelmobiliteit samenkomen en makkelijk gecombineerd kunnen worden.

In samenwerking met Lantis, De Lijn, Blink Charging voor de laadinfrastructuur, en de gemeente Zandhoven, zorgde het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voor de inrichting van de P+R in Massenhoven (N14) langs de E313.

De parking telt 149 parkeerplaatsen waarvan vier vaste staanplaatsen voor elektrische auto’s. Blink Charging leverde laadvoorzieningen voor elektrische wagens. De bushaltes zijn ook toegankelijk gemaakt, zodat iedereen vlot en veilig gebruik kan maken van de sneldiensten van en naar Antwerpen. Via Lantis zorgden we voor een ruime fietsenstalling waar pendelaars hun fiets droog en veilig kunnen stallen. Bovendien beschikt de fietsenstalling over enkele elektrische deelfietsen van Donkey Republic”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Om de infrastructuur voor de actieve weggebruikers toegankelijker te maken, namen De Vlaamse Waterweg nv en AWV eveneens de toeritten voor fietsers naar de parking onder handen. Via twee fietstunnels, één onder de oprit van de E313 en één onder de N14 door, kunnen zij vlot en veilig de parking bereiken. De Vlaamse Waterweg nv finaliseerde de verhoging van de brug over het Albertkanaal in 2021. Het vernieuwen van de bruggen kadert in de opwaardering van het Albertkanaal om de doorvaarthoogte te verhogen tot 9,10 meter.

Vlot en flexibel van A naar B via een Hoppinpunt

De P+R in Massenhoven voldoet aan alle kenmerken van een volwaardig Hoppinpunt. Bij een Hoppinpunt kan je als reiziger makkelijk je reis verder zetten met een ander vervoermiddel. Als automobilist of fietser kan je bijvoorbeeld snel en simpel overstappen op het openbaar vervoer, terwijl je je auto of fiets veilig aan het Hoppinpunt kan achterlaten. 

De filosofie achter Hoppin is eenvoudig”, vervolgt Peeters. “Het merk is herkenbaar, springt in het oog en bundelt alle informatie over de mogelijke vervoermiddelen op één plek. Een Hoppinpunt is het ideale knooppunt om van het ene op het andere vervoermiddel over te stappen. Daar is dit Hoppinpunt in Massenhoven een perfect voorbeeld van. Je kan er bijvoorbeeld de auto achterlaten en je reis verderzetten met een deelfiets of het openbaar vervoer.”

Op elk Hoppinpunt plaatst AWV een Hoppinzuil met informatie over de vervoermiddelen die ter plaatse beschikbaar zijn. Alle Vlaamse Hoppinpunten, ook de door lokale overheidspartners ingerichte zones, zijn gebundeld op www.hoppin.be.

26 Hoppinpunten voor provincie Antwerpen tegen eind 2023

In de provincie Antwerpen realiseerde AWV tot nu toe acht Hoppinpunten. Tegen het einde van 2023 zijn dat er 26. Naast de P+R in Massenhoven zijn de volledig afgewerkte locaties: halte ‘Spoorweglaan’ in Melsele, de P+R Eindhout in Geel, halte ‘Merksplas Dorp’ in Merksplas, halte ‘Eikenlaan’ in Zoersel, halte ‘Vlimmeren Statiestraat’ in Beerse, halte ‘Dorp’ in Herselt en halte ‘Wijnegem Shoppingcenter’ in Wijnegem. Daarnaast worden ook nog Hoppinpunten uitgerold door de lokale besturen. Daarvoor kunnen zij rekenen op financiële ondersteuning vanuit Vlaanderen.

P+R maakt deel uit van ruimere herinrichting N14

De inrichting van P+R parking Massenhoven maakt deel uit van de ruimere heraanleg van de Liersebaan (N14). Binnen dat project realiseren AWV, De Vlaamse Waterweg nv en Pidpa in samenwerking met de gemeente Zandhoven vanaf ten vroegste het voorjaar van 2024 de aanleg van een rotonde ter hoogte van de Kerkstraat/Vaartstraat. Ook voorziet het agentschap een nieuwe ontsluiting voor de bedrijvenzone langs de Vaartstraat. Meer informatie hierover is beschikbaar via wegenenverkeer.be/zandhoven.