Overslaan en naar de inhoud gaan

Herhaling - Werken Leonardtunnel: vanaf vrijdagavond 8 december extra verkeershinder ‘s nachts en overdag op Brusselse buitenring

Herhaling - Werken Leonardtunnel: vanaf vrijdagavond 8 december extra verkeershinder ‘s nachts en overdag op Brusselse buitenring

Vanaf vrijdagavond 8 december (20u30) tot maandagochtend 11 december (5u30) worden de eerste onderhoudswerken uitgevoerd aan het balkenrooster in de tunnel van de Brusselse buitenring. Om de werken veilig te kunnen uitvoeren wordt de tunnelkoker van de buitenring een eerste weekend overdag en ‘s nachts afgesloten. Ook de tunnelkoker van de binnenring is vanaf vrijdagavond (21u00) tot zaterdagochtend (8u00) 1 nacht afgesloten. Er wordt in de week ‘s nachts verder gewerkt aan de zijkanten van de tunnel. Volgens de inschattingen van het Verkeerscentrum zullen er vooral sterke vertragingen zijn voor het verkeer dat vanuit Waterloo naar Zaventem rijdt. Zij zullen moeten omrijden via de E411 en het op- en afrittencomplex (nr. 3) van Terhulpen/Overijse van de E411.

Bekijk de hinderfiche voor het weekend

Weekend 8 tot 11 december: extra verkeershinder op de Brusselse buitenring

De stalen balken in de koker van de buitenring krijgen vanaf vrijdagavond 8 december (20u30) tot maandagochtend 11 december (5u30) een onderhoudsbeurt. Om veilig te kunnen werken sluit de aannemer de tunnelkoker van de buitenring volledig af. Het verkeer komende vanuit Waterloo, dat richting Zaventem wil rijden, volgt bovengronds de rechtse rijstrook naar de E411 en maakt een keerbeweging via de op- en afritten van Terhulpen/Overijse (afrit 3). Het verkeer vanuit Waterloo kan op zaterdag en zondag nog steeds de linkse rijstrook naar de E411 over het Leonardkruispunt nemen om het centrum van Brussel te bereiken. 

Tunnel binnenring ook 1 nacht afgesloten

Sinds begin november rijdt het verkeer op de buitenring (richting Zaventem) en binnenring (richting Waterloo) in de tunnel overdag over versmalde rijstroken met een snelheidsbeperking van 50 km/u. De aannemer werkt tot begin 2024 in de week ‘s nachts aan de vernieuwing van de kabelgoten, waterdichting en betonnen veiligheidsstootbanden. De tunnelkoker van de binnenring is om die reden van vrijdagavond (21u00) tot zaterdagochtend (8u00) afgesloten.

Dezelfde omleidingen tijdens de werken ‘s nachts blijven in voege:

  • Verkeer op de binnenring vanuit Zaventem richting Waterloo wordt bovengronds over het Leonardkruispunt geleid. 
  • Verkeer op de buitenring vanuit Waterloo kan daardoor die vrijdagnacht niet bovengronds richting Brussel rijden en volgt de omleiding langs de E411 via Terhulpen/Overijse (afrit 3). 
  • Van zaterdagochtend 9 december (8u00) tot maandagavond 12 december (21u) is de tunnelkoker van de binnenring open voor verkeer. 

>  Bekijk de omleidingskaart

Weekend 8 tot 11 december: extra verkeershinder op de Brusselse buitenring

De stalen balken in de koker van de buitenring krijgen vanaf vrijdagavond 8 december (20u30) tot maandagochtend 11 december (5u30) eerst een grondige reinigingsbeurt onder hoge waterdruk. Nadien wordt tijdens hetzelfde weekend een nieuwe roestwerende verflaag aangebracht. Om veilig te kunnen werken sluit de aannemer de tunnelkoker van de buitenring volledig af. Het verkeer komende vanuit Waterloo, dat richting Zaventem wil rijden, volgt bovengronds de rechtse rijstrook naar de E411 en maakt een keerbeweging via de op- en afritten van Maleizen (afrit 3). Het verkeer vanuit Waterloo kan op zaterdag en zondag nog steeds de linkse rijstrook naar de E411 over het Leonardkruispunt nemen om het centrum van Brussel te bereiken. 

Stilaan meer zware hinder overdag op de  Brusselse ring (R0)

Sinds de start van de werken heeft de aannemer de intensieve renovatie in beide tunnels vooral ‘s nachts uitgevoerd. Tot begin 2024 zal er vooral  in de tunnels zelf gewerkt worden, waarbij er nog technisch complexe ingrepen gebeuren o.a. aan het balkenrooster. De eerste maanden van 2024 zal er nog ruim een week of een weekend lang ernstige hinder zijn op de E411 en de R0.

Vanaf de lente van 2024 verplaatst de hinder zich meer naar de buitenkant van de tunnels. De planning van al die werken ligt nog niet helemaal vast. Zodra er meer informatie is, volgt de nodige communicatie van het Agentschap Wegen en Verkeer. 

Het balkenrooster: draagconstructie binnen de tunnelkokers van de R0

De tunnel van de Brusselse ring (R0/verdieping -2) werd eind jaren 70 onder de tunnel van de E411 (verdieping -1) aangelegd.  Vlak onder het Leonardkruispunt rust de tunnel van de E411 bovenop de tunnel van de R0. In beide tunnelkokers van de Brusselse ring zijn daarom stalen liggers aangebracht die zorgen voor extra stabiliteit. Ze zijn ontworpen om het gewicht van het verkeer dat over de E411 rijdt te dragen en de belasting gelijkmatig te verdelen over de verschillende tunnelwanden van beide kokers van de R0. 

De stalen balken in de koker van de buitenring krijgen vanaf vrijdagavond 8 december (20u30) tot maandagochtend 11 december (5u30) eerst een grondige reinigingsbeurt onder hoge waterdruk. Nadien wordt tijdens hetzelfde weekend een nieuwe roestwerende verflaag aangebracht. Begin 2024 wordt er nog een weekend gewerkt aan de tunnelkoker van de binnenring om dit gedeelte van het balkenrooster een onderhoudsbeurt te geven.

Bekijk in de video waar we werken