Overslaan en naar de inhoud gaan

Heraanleg Koningin Astridlaan (N1) in Kontich start na de paasvakantie

Heraanleg Koningin Astridlaan (N1) in Kontich start na de paasvakantie

In samenwerking met de gemeente Kontich, Aquafin en Pidpa, start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) op maandag 15 april 2024 met de grondige herinrichting van de Koningin Astridlaan (N1). Het gebied van het kruispunt met de Duffelsesteenweg tot en met het kruispunt met de Antwerpsesteenweg wordt volledig vernieuwd, met de aanleg van vrijliggende enkelrichtingsfietspaden en een nieuwe, gescheiden riolering. De werken worden naar verwachting in het najaar van 2025 afgerond.

Begin 2023 startten de nutsbedrijven met de voorbereidende werken voor de heraanleg van de Koningin Astridlaan (N1) in Kontich. Tegen eind maart 2024 zullen de laatste kabels en leidingen verplaatst en vernieuwd zijn. Dat betekent dat de wegen- en rioleringswerken binnenkort kunnen starten. De aannemer begint op maandag 15 april 2024 met de voorbereidende werken in het kader van de rioleringswerken. De hinder is dan beperkt. Ten vroegste op 6 mei 2024 starten de werken met meer hinder, waarbij het verkeer over versmalde rijstroken in beide richtingen passeert op de N1. Afslaan op de betrokken kruispunten blijft tijdens de werken zo maximaal mogelijk.

“De herinrichting moet de Koningin Astridlaan (N1) veiliger en comfortabeler maken voor alle weggebruikers, met een focus op veilig fietsen. Momenteel ontbreekt het aan moderne fietsinfrastructuur op deze drukke gewestweg. Het nieuwe ontwerp omvat bredere fietspaden aan elke zijde van de rijweg, gescheiden van de rijbaan door een groene berm, gracht en bomenrij. De verkeerslichten worden aangepast en AWV voorziet de kruispunten van veilige fietsoversteken en brede wachtzones. De herinrichting bedraagt een totale investering van 13,14 miljoen euro (incl. btw), met een aandeel van 6,53 miljoen euro voor AWV,” vertelt de Vlaamse minister voor Mobiliteit en Openbare Werken.

Behoud van één rijstrook in elke richting en kruispunten maximaal conflictvrij

Net zoals vandaag blijft in elke richting één rijstrook beschikbaar. De rijstroken worden gescheiden door een brede en overrijdbare middenberm. Hierdoor vertraagt het verkeer zonder de doorstroming te beïnvloeden. Daarnaast worden ook de kruispunten met de Duffelsesteenweg, de Ooststatiestraat en de Antwerpsesteenweg aangepakt. Deze drie kruispunten worden maximaal conflictvrij gemaakt. Hierdoor ontstaan voortaan geen conflicten meer tussen het gemotoriseerd verkeer onderling en de actieve weggebruikers. Aan de kruispunten sluiten de nieuwe fietspaden langs de Koningin Astridlaan mooi aan op de bestaande fietspaden. We voorzien aan elk kruispunt gemarkeerde, veilige oversteekplaatsen met een ruime opstelzone voor wachtende fietsers en voetgangers, zodat zij de doorgaande fietsers niet hinderen.

Meer informatie

Alle info over het verloop van de werken en de bijhorende verkeershinder wordt toegelicht aan de buurtbewoners tijdens een infosessie op 26 maart 2024 om 19.30 uur in Het Halfdiep in Kontich. De huidige planning van de werken is afhankelijk van gunstige weers- en werfomstandigheden en kan bijgevolg nog wijzigen. Voor de actuele informatie over de voortgang van de werken kan iedereen steeds terecht op de website wegenenverkeer.be/kontich.