Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouw geluidsschermen langs Brusselse ring beëindigd

Bouw geluidsschermen langs Brusselse ring beëindigd

In de nacht van zaterdag 27 februari op zondag 28 februari verwijdert de aannemer van Wegen en Verkeer alle signalisatie op de Brusselse ring in Wezembeek-Oppem. Sinds augustus vorig jaar werd er gewerkt aan de plaatsing van nieuwe geluidsschermen langs de binnen- en buitenring. Nu staat er 8 kilometer aan nieuwe schermen, tussen 3 en wel 11 meter hoog. 

13 miljoen euro geïnvesteerd in geluidsschermen langs Brusselse ring (R0) 

De totale investering in geluidsschermen voor Wezembeek-Oppem en Kraainem  bedraagt 13 miljoen euro. Van dat bedrag wordt 11,7 miljoen betaald door Wegen en Verkeer  en 1,3 miljoen door de gemeente Kraainem.  

Ook nieuwe geluidsschermen langs E411 
Wegen en Verkeer startte recent ook met de bouw van nieuwe geluidsschermen langs de E411 in Jezus-Eik (Overijse). De kost van dat project bedraagt in totaal 3 miljoen euro, waarvan 125.000 euro betaald wordt door de gemeente Overijse.  

8 km schermen in Wezembeek-Oppem / Kraainem, 1,5 km in Jezus-Eik
De nieuwe schermen in Wezembeek-Oppem en Kraainem staan langs de binnen- en buitenring: op de binnenring tussen het op- en afrittencomplex van Wezembeek-Oppem en het Vierarmenkruispunt en op de buitenring tussen het Vierarmenkruispunt en de Alfons Lenaertsstraat. Nu staat er 8 kilometer aan nieuwe schermen, tussen 3 en 11 meter hoog. In Overijse gaat het over 1,5 kilometer aan geluidsschermen. Die komen tussen de brug ter hoogte van de Kersenbomenlaan en de brug ter hoogte van de Esdoornenlaan, langs beide kanten van de snelweg.

Ideale hoogte verschilt van locatie tot locatie
Op elke locatie wordt gekeken welke hoogte een scherm nodig om een effect te hebben op de geluidsniveaus. Daarna wordt gesimuleerd vanaf welk punt extra hoogte toevoegen geen significant verschil meer maakt. De schermen krijgen zo de ideale hoogte. ‘Hoe hoger, hoe beter’ gaat dus niet zomaar op voor geluidsschermen. Op de plekken waar nu schermen van 3 meter staan, zou een hoger scherm niet meer geluid tegen kunnen houden.

Vertraging door corona en onvoorziene omstandigheden
De werken aan de geluidsschermen hebben langer geduurd dan voorzien. Daarin speelde het corona een bepalende rol. Niet enkel moest de aannemer vorig jaar de werken anderhalve maand stopzetten, ook de levering van de schermen uit het buitenland liep vertraging op door stilgelegde productie. Bovendien zorgde ook de grote keermuur ter hoogte van de Bosdallaan voor vertraging. Bij het verwijderen van de wand voor de keermuur bleek dat de muur zelf in slechte staat was. Deze moest eerst hersteld worden voor er nieuwe geluidsschermen geplaatst konden worden. In totaal duurde de werken enkele maanden langer dan voorzien.  

Lees meer over het project Wezembeek-Oppem / Kraainem