Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouw fietstunnel onder Expresweg (N171) in Kontich komt dichterbij

Bouw fietstunnel onder Expresweg (N171) in Kontich komt dichterbij

In samenwerking met de gemeente Kontich bouwt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een fietstunnel onder de Expresweg (N171), een 200-tal meter ten noorden van het kruispunt met de Drabstraat en de Pierstraat. Dat zorgt voor een veilig alternatief voor fietsers die nu dagelijks de oversteek maken aan het kruispunt zelf. Het ontwerpplan is klaar en de omgevingsvergunning werd begin deze maand aangevraagd. Hierna volgt een openbaar onderzoek dat vermoedelijk eind april/begin mei 2024 start.

Elke dag steken meer dan duizend fietsers, waaronder veel schoolgaande kinderen, het kruispunt van de N171 met de Drabstraat en Pierstraat over, waar het Sint-Rita Campus College ligt. Tellingen tonen 60 fietsers per minuut op piekmomenten. Het is een druk kruispunt en de verkeersveiligheid moet er beter. 

"De veiligheid van alle weggebruikers staat voorop. Met dit project nemen we concrete stappen om het voor fietsers in Kontich veiliger en aangenamer rijden te maken. Het fietspad in het groen, een ongelijkvloerse kruising onder de N171 via een fietstunnel en een opwaartse fietshelling aan de zijde van de Rubensstraat moeten de verkeersveiligheid aanzienlijk verhogen”, vertelt de Vlaamse minister voor Mobiliteit en Openbare Werken. 

AWV en de gemeente Kontich investeren in totaal 5,2 miljoen euro voor de uitvoering van de werken. Het aandeel van AWV bedraagt 4,1 miljoen euro (incl. btw) en dat van de gemeente 1,1 miljoen euro (incl. btw).

Veiligere route voor fietsers

Het project omvat niet alleen de fietstunnel zelf, maar ook de aanleg van een dubbelrichtingsfietspad langs de N171 tussen de Rubensstraat en de Jordaensstraat. De verbinding sluit aan op het bestaande kruispunt van de N171 met de Molenstraat en het bestaande dubbelrichtingsfietspad langs de N171 Boniverlei. Daarnaast maakt AWV het kruispunt met de Drabstraat en de Pierstraat maximaal conflictvrij, zodat er geen conflicten meer zijn tussen gemotoriseerd verkeer en actieve weggebruikers. 

Bouw start ten vroegste dit najaar

De bouw van de fietstunnel zal naar verwachting van start gaan in het najaar van 2024. Voor de aanvraag van de omgevingsvergunning loopt vermoedelijk vanaf eind april/begin mei eerst nog een openbaar onderzoek. Ook de voorbereidende werken, waarbij de nutsbedrijven hun leidingen en kabels verplaatsen en vernieuwen, starten al voor de zomer. Zodra de omgevingsvergunning verkregen is, worden de werken ingepland. Als alles volgens plan verloopt, is de nieuwe fietstunnel klaar in het voorjaar van 2026. 

“Over de tunnel wordt al gesproken van toen ik in 1997 zelf voor het eerst naar het Sint-Rita Campus College fietste. Dat de bouw van de tunnel nu in zicht komt, stemt mij bijzonder tevreden. Ik denk dat het al decennialang bovenaan het wensenlijstje staat van onze inwoners en daarenboven van elke Kontichse politieke partij. Dat we het nu kunnen waarmaken, is dan ook iets waar we best trots op mogen zijn”, besluit schepen van Mobiliteit, Verkeer en Openbare Werken Willem Wevers. 

Meer informatie

Alle info over het project en de ontwerpplannen wordt toegelicht aan de buurtbewoners tijdens een infosessie op 27 maart 2024 om 19.30 uur in het Sint-Rita Campus College (Pierstraat 1, 2550 Kontich). Voor de meest actuele informatie kan iedereen steeds terecht op de website wegenenverkeer.be/kontich.