Wegenwerken in Antwerps havengebied

Regio
Gemeente
Weg
Datum 2016, 2017, 2018

In 2016, 2017 en 2018 plant het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een aantal grote ingrepen op enkele belangrijke verkeersaders in de Antwerpse havenregio. Bij de planning en fasering van de werken wordt alles in het werk gesteld om de hinder voor de weggebruikers zoveel mogelijk te beperken en de bereikbaarheid van de bedrijven in de haven maximaal te garanderen. Op deze portaalpagina vindt u een overzicht van de verschillende projecten waar we nu een concreet zicht op hebben en kunt u zich inschrijven op een algemene digitale nieuwsbrief. Telkens als er nieuws te melden valt over deze projecten (bijvoorbeeld bij een fasewissel of een tijdelijke wijziging in de verkeerssituatie), maar ook bij niet-geplande dringende werken van AWV die een voelbare impact kunnen hebben op de mobiliteit of bereikbaarheid in het havengebied ontvangt u dan een mailtje. Geïnteresseerd? Klik op het icoontje met de enveloppe rechtsboven deze pagina en schrijf u in op de nieuwsbrief.

Wenst u enkel op de hoogte gehouden te worden over een bepaald project? Dat kan. Daarvoor navigeert u naar de werfpagina van het project waarvan u op de hoogte wilt blijven (zie links hieronder) en schrijft u zich via die pagina in op de specifieke nieuwsbrief (indien beschikbaar) voor dat project.
 

Kaartje te downloaden onder 'documenten' rechts bovenaan.
 

1. Vernieuwing wegdek Scheldelaan (N101) - richting Antwerpen 

DEZE WERKEN ZIJN AFGEROND.

2. Kabelwerken (Elia) en vernieuwing wegdek (AWV) Scheldelaan (N101) - richting Nederland

Vanaf begin februari 2017 start Elia, in het kader van het Brabo-project, met de aanleg van een nieuwe hoogspanningskabel onder het wegdek van de Scheldelaan tussen Lillo en Zandvliet. Gezien het wegdek hiervoor moet opgebroken worden maakt AWV van deze aanleiding gebruik om het volledige wegdek van de Scheldelaan tussen Lillo en Zandvliet te vernieuwen. De werken van AWV starten zoveel mogelijk in aansluiting op de werken van Elia, vermoedelijk april 2017. De planning voorziet dat de werken in april 2018 afgerond zijn. Tijdens de werken kan het verkeer op de Scheldelaan tussen Noordzee Terminal en het complex Lillo slechts in één richting (richting Antwerpen) rijden. Verkeer dat komt van ten zuiden van het complex R2-Scheldelaan wordt omgeleid via de A12.

Meer info: http://wegenenverkeer.be/werken/kabelwerken-elia-en-vernieuwing-wegdek-awv-scheldelaan-n101-richting-nederland

3. Vernieuwing wegdek complex Noorderlaan (N180-A12) Ekeren

DEZE WERKEN ZIJN AFGEROND

4. Vernieuwing wegdek R2 tussen Tijsmans- en Liefkenshoektunnel en aansluiting R2 op Scheldelaan

DEZE WERKEN ZIJN AFGEROND

5. Plaatsing geluidsschermen A12 ter hoogte van Schoonbroek-Dragonderstraat

De Vlaamse overheid zal het bestaande geluidsscherm langs de A12 in Ekeren verlengen. Door deze uitbreiding ontstaat er een extra afscherming van 715m in zuidelijke richting. Dankzij die uitbreiding zal de wijk Schoonbroek minder gestoord worden door geluidsoverlast. De schermen die nu lopen tot de Dragondersstraat, zullen na de verlenging doorlopen tot onder de Transcontinentaalbrug. Het Agentschap Wegen en Verkeer start in het voorjaar van 2018  met de bouw van de geluidsschermen. De bouw zal ongeveer 2 maanden duren. Het doorgaand verkeer op de A12 zal geen hinder ondervinden van de werkzaamheden. Ter hoogte van de werfzone wordt enkel de pechstrook ingenomen. Op de oprit Ekeren (16) naar de A12 richting Nederland wordt het verkeer voor de Transcontinentaalbrug wel op één rijstrook gezet in plaats van twee.

Meer info: http://wegenenverkeer.be/werken/plaatsing-geluidsschermen-a12-ter-hoogte-van-ekeren

6. Nieuw complex Waaslandhaven-Noord

In de loop van 2017 start het Agentschap Maritieme Toegang (AMT) in samenwerking met AWV aan de herinrichting van het complex Waaslandhaven-Noord. De huidige rotonde die de verbinding voorziet tussen de R2 en het onderliggende wegennet wordt vervangen door een 'Hollands complex' met parallelle op- en afritten en een brug over de R2. Met deze ingreep willen AMT en AWV de vlotte doorstroming bij de verhoogde verkeersintensiteiten in de toekomst verzekeren. Tijdens de werken blijft verkeer op de R2 over twee rijstroken in beide richtingen mogelijk.

Meer info: http://wegenenverkeer.be/werken/vernieuwing-complex-waaslandhaven-noord

7. Vernieuwing grendelmechanismen Berendrecht- en Zandvlietsluis

DEZE WERKEN ZIJN AFGEROND.

8. Vernieuwing Kruisweg/Antwerpsebaan (N180)

Vanaf maandag 2 oktober start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met grondige onderhoudswerken op de Kruisweg/Antwerpsebaan (N180) in de haven van Antwerpen. Het wegdek is er versleten en aan vernieuwing toe. De werfzone bevindt zich tussen de brandweerpost Berendrecht en het kruispunt met de Stabroeksebaan (N111). De werken zullen ongeveer twee maanden duren. Verkeer blijft tijdens deze periode steeds mogelijk in beide richtingen langs één kant van de weg. 

Meer info: http://wegenenverkeer.be/werken/Vernieuwing wegdek Kruisweg/Antwerpsebaan (N180) in haven van Antwerpen