Overslaan en naar de inhoud gaan

Vanaf maandag 15 april starten de onderhoudswerken aan de brug van de Rubenslaan (N270)

Vanaf maandag 15 april starten de onderhoudswerken aan de brug van de Rubenslaan (N270)

Het Agentschap Wegen en Verkeer start vanaf maandag 15 april 2024 aan de grondige renovatiewerken van de brug Rubenslaan over de snelweg E19. De brug krijgt in drie fasen een flinke onderhoudsbeurt. In een eerste fase wordt er tot eind september gewerkt aan een nieuwe waterdichting, afvoersysteem en nieuwe wegopbouw voor de bovenkant van de brug. Zoals aangekondigd, wordt de brug over de E19 tot eind 2024 afgesloten. Voor voetgangers, fietsers, doorgaand en zwaar verkeer gelden er omleidingen.

> Omleidingsroutes in kaart

De asfalteringswerken op de Damstraat (N267) in Zemst die deze werken vooraf gaan, zijn vrijdagavond 12 april (18u) afgerond. Met een mobiele werf worden er volgende week nog een paar uur, zonder al te veel hinder, detectielussen geslepen in het wegdek.

Brug Rubenslaan afgesloten tot eind 2024

Voetgangers en fietsen worden omgeleid via de Waversebaan, fietstunnel onder E19 naar Steendreef en Weerdesteenweg om aan de overkant te geraken. Doorgaand en zwaar verkeer volgt de omleiding via Rubenslaan - Tervuursesteenweg (N227), Robert Schumanlaan (N267) en Damstraat (N267). Bussen van De Lijn volgen ook de aangeduide omleiding. De buslijnen 283, 510, 682, 683 kunnen daardoor vertraging oplopen. Raadpleeg delijn.be/routeplanner voor actuele informatie en wijzigingen voor de halte Elewijt Rubenslaan.

Eerste fase werken aan bovenkant van brug 

De brug over de E19 krijgt in drie fasen een flinke onderhoudsbeurt tot eind 2024. In de huidige planning wordt er vanaf maandag 15 april in een eerste fase gewerkt aan de bovenbouw van de brug vanop de Rubenslaan. Tot eind september wordt er gewerkt aan een nieuwe waterdichting, afvoersysteem en nieuwe wegopbouw. De bovenkant van de brug wordt volledig gestript. Ook tijdens de werken aan de onderkant van de brug blijft de brug gesloten. In de volgende fasen is er nog een vijzelactie gepland. Daarbij wordt de brug een paar millimeter opgevijzeld om de oude draagelementen te vervangen die de draagkrachten verdelen over de pijlers van de brug. Om veilig en vlot te kunnen werken wordt de werfzone afgesloten tot eind 2024 en gelden er omleidingen voor alle weggebruikers. Ook voetgangers en fietsers zullen de brug tijdens deze periode niet kunnen oversteken. Voor de tweede en derde fase van onderhoud aan de onderbouw van de brug volgt nog een concrete planning.

> Meer info over onderhoudswerken brug Rubenslaan

                                                                                                           

            

Beter toegankelijke haltes voor bus- en tramgebruikers

            
 

Op- en afstappen van een bus of tram moet voor iedereen mogelijk en comfortabel zijn. Per jaar verbetert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) om die reden tussen de 100 à 125 bus- en tramhaltes. We verhogen perrons, zorgen voor een bredere doorgang en werken met aangepaste materialen voor bijvoorbeeld slechtzienden. In overleg met De Lijn en de lokale besturen bepalen we de prioritaire haltes. Uiteraard nemen we ook alle haltes aan de nieuwe Hoppinpunten mee. Steden en gemeenten maken ook gebruik van onze ontwerprichtlijnen. Zo kunnen lokale besturen en andere wegbeheerders met minder ervaring aan de slag en vergroot de uniformiteit in het straatbeeld. Lees meer over hoe Wegen en Verkeer aan toegankelijke bushaltes werkt op deze pagina.