Vernieuwing E19 tussen Sint-Job en Brecht start 5 augustus

Vanaf vrijdag 5 augustus 2016 start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met werken aan de E19 tussen Sint-Job-in-‘t-Goor en Brecht in de richting van Nederland.  Het wegdek en de vangrails worden over een afstand van 8 km grondig vernieuwd. De Vlaamse overheid investeert hier 3,2 miljoen euro om het rijcomfort en de veiligheid van de weggebruikers te verbeteren.
Om de hinder voor de weggebruikers te beperken wordt er dag en nacht en in de weekends gewerkt. Tijdens weekdagen blijven er overdag steeds twee versmalde rijstroken in elke richting beschikbaar. Enkel ’s nachts en in het weekend moet het verkeer richting Nederland over één rijstrook. De werken duren tot en met 1 september.

Grondige vernieuwing van het wegdek

Het wegdek van de E19 tussen de op- en afritten van Sint-Job-in-‘t-Goor en Brecht is dringend aan vervanging toe. AWV begint daarom op 5 augustus met de vernieuwing van alle rijstroken in de richting van Nederland, inclusief de pechstrook. Over de hele lengte van de werfzone wordt de toplaag asfalt opgebroken en heraangelegd. Op sommige plaatsen worden ook de onderlagen aangepakt. De metalen vangrails ruimen plaats voor betonnen veiligheidsconstructies en er komen overal nieuwe wegmarkeringen.

Overdag steeds twee rijstroken vrij in elke richting

Om de verkeershinder zoveel mogelijk te beperken wordt er 's nachts en in de weekends doorgewerkt. Bovendien worden de werken met de meeste hinder 's nachts en in de weekends voorzien. Tijdens de week kan het verkeer overdag in beide richtingen steeds over twee rijstroken rijden, hetzij via de pechstrook en/of via een doorsteek naar een rijstrook van de tegenovergestelde rijrichting. In de richting van Antwerpen worden de rijstroken dus ook tijdelijk versmald en over de pechstrook geleid. ’s Nachts en in het weekend is er wel een beperkte doorgang voor het verkeer dat richting Nederland rijdt. Dan is er slechts één rijstrook beschikbaar in die richting. Tijdens het eerste weekend van de werken zal, om het plaatsen van de tijdelijke rijbaanafscheidingen mogelijk te maken, ook in de richting van Antwerpen slechts 1 rijstrook beschikbaar zijn.

Bereikbaarheid op- en afritten en snelwegparking

Tijdens weekdagen blijven overdag alle op- en afritten van de complexen Sint-Job-in-‘t-Goor (4) en Brecht (3) steeds open. ’s Nachts en tijdens weekends zijn de complexen deels gesloten in de richting van Nederland. De oprit in Sint-Job-in-t-Goor (4) en de afrit in Brecht (3) zijn dan afgesloten vanaf 21u. De snelwegparking die in de werfzone ligt is ’s avonds en tijdens weekends afgesloten voor het verkeer (vanaf 20u), maar overdag op werkdagen wel steeds open.

Snelheidsbeperking en alternatieve route langeafstandsverkeer

Tijdens de werken geldt er ter hoogte van de werfzone een snelheidslimiet van 70 km/uur. De snelheidsbeperking is noodzakelijk om de veiligheid van de weggebruikers en de wegarbeiders niet in het gedrang te brengen. De politie zal gerichte snelheidscontroles uitvoeren om hierop toe te zien.
Verkeer over langere afstand (Antwerpen-Breda) kan als alternatieve route voor de E19 ook steeds via Bergen op Zoom en Roosendaal rijden (A12/A4/A58).