Vernieuwing brugvoegen viaduct Wilrijk (A12) in augustus

Zoals reeds eerder bekendgemaakt vernieuwt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) deze zomer in totaal 16 brugvoegen op het viaduct van Wilrijk (A12). Oorspronkelijk zouden de werken verdeeld worden over 6 weekends en enkele nachten in juni en augustus, maar de hoofdmoot van de werken verschuift nu naar augustus. De aangepaste planning moet de hinder voor het verkeer maximaal beperken. Om de werken binnen de zomervakantie rond te krijgen zal er echter ook op weekdagen gewerkt worden. Het verkeer beschikt dan wel over twee rijstroken, waar dat in de weekends slechts één rijstrook is.    
 

Nieuwe planning brugvoegen viaduct Wilrijk

Deze zomer voorziet het agentschap de vernieuwing van 16 brugvoegen op het viaduct van Wilrijk (A12). De oorspronkelijke planning is omwille van een betere afstemming met andere werven bijgewerkt. De werken zullen nu hoofzakelijk in augustus plaatsvinden. Om alle werken binnen de zomervakantie rond te krijgen zal er wel niet enkel tijdens de weekends gewerkt worden, maar ook op weekdagen. Om de hinder zo beperkt mogelijk te houden zal het verkeer tijdens de weekdagen steeds over twee rijstroken beschikken. In het weekend is er slechts één rijstrook beschikbaar.
 
De nieuwe planning kan u hieronder integraal terugvinden.
 
Planning en hinder

 • Weekend van 3-4-5 augustus: richting Brussel
  De werken starten op vrijdag 3 augustus om 21.00 uur en eindigen op maandag 6 augustus om 05.00 uur. Het verkeer richting Brussel beschikt over 1 rijstrook. Er wordt ook 1 rijstrook van de Bevrijdingstunnel richting Brussel afgesloten om verkeerscongestie ter hoogte van de werfzone te vermijden. De oprit Wilrijk-Valaar richting Brussel is afgesloten. 
   
 • Week van 6-7-8-9 augustus: richting Antwerpen
  De werken starten op maandag 6 augustus om 06.00 uur en eindigen op donderdag 9 augustus om 22.00 uur. Het verkeer richting Antwerpen beschikt over 2 rijstroken. De oprit ter hoogte van Krëfel/Ikea richting Antwerpen is afgesloten.
   
 • Weekend van 10-11-12 augustus: richting Antwerpen
  De werken starten op vrijdag 10 augustus om 21.00 uur en eindigen op maandag 13 augustus om 05.00 uur. Het verkeer richting Antwerpen beschikt over 1 rijstrook. De oprit ter hoogte van Krëfel/Ikea richting Antwerpen is afgesloten.
   
 • Weekend van 17-18-19 augustus: richting Antwerpen
  De werken starten op vrijdag 17 augustus om 21.00 uur en eindigen op maandag 20 agustus om 05.00 uur. Het verkeer richting Antwerpen beschikt over 1 rijstrook. De oprit ter hoogte van Krëfel/Ikea richting Antwerpen is afgesloten. 
   
 • Week van 20-21-22-23 augustus: richting Brussel
  De werken starten op maandag 20 augustus om 06.00u en eindigen op donderdag 23 augustus om 22.00u. Het verkeer richting Brussel beschikt over 2 rijstroken. Er wordt ook 1 rijstrook van de Bevrijdingstunnel richting Brussel afgesloten om verkeerscongestie ter hoogte van de werfzone te vermijden. De oprit Wilrijk-Valaar richting Brussel is afgesloten. 
   
 • Weekend van 24-25-26 augustus: richting Brussel
  De werken starten op vrijdag 24 augustus om 21.00 uur en eindigen op maandag 27 augustus om 05.00 uur. Het verkeer richting Brussel beschikt over 1 rijstrook. Er wordt ook 1 rijstrook van de Bevrijdingstunnel richting Brussel afgesloten om verkeerscongestie ter hoogte van de werfzone te vermijden. De oprit Wilrijk-Valaar richting Brussel is afgesloten. 

 
Planning en hinder tijdens twee nachten

 • Nacht van donderdag 2 op vrijdag 3 augustus: richting Antwerpen
  Het viaduct is volledig afgesloten richting Antwerpen van donderdagavond 2 augustus tot vrijdagochtend 3 augustus tussen 20.00 uur en 05.00 uur. 
   
 • Nacht van donderdag 9 op vrijdag 10 augustus: richting Brussel
  Het viaduct is volledig afgesloten richting Brussel van donderdagavond 9 augustus tot vrijdagochtend 10 augustus tussen 20.00 uur en 05.00 uur. 

Tijdens deze nachten worden er voorbereidende asfalteringswerken uitgevoerd ter hoogte van de voegen en is de A12 volledig afgesloten langs de kant waarop gewerkt wordt. Het verkeer wordt lokaal via de Boomsesteenweg (N177) geleid. Tijdens de nachten richting Brussel zijn zowel de Bevrijdingstunnel en de Jan De Vostunnel afgesloten voor verkeer richting Brussel. De oprit Wilrijk-Valaar is dan ook afgesloten. Ttijdens de nacht richting Antwerpen is de oprit ter hoogte van Krëfel/Ikea afgesloten.
 

Weersgevoelig

Werken aan brugvoegen zijn steeds erg weergevoelig. Bij regenweer kunnen de werken niet plaatsvinden. Daarom zal pas kort voor de start van elke fase beslist  worden of de werken effectief kunnen doorgaan. Op de website www.wegenenverkeer.be/antwerpen is steeds de meest actuele info terug te vinden.