Brug over Demer nacht afgesloten voor derde vijzelactie

AARSCHOT/OOSTELIJKE RING (R25)
 

De brug over de Demer wordt sinds april gerenoveerd door Wegen en Verkeer. Bij die renovatie horen ook een viertal ‘vijzelacties’, waarbij de brug 10mm opgetild wordt om een nieuwe tussenlaag aan te brengen. Om dit werk veilig te kunnen uitvoeren, is het nodig om de brug een nacht te sluiten voor verkeer. Vanaf vrijdagavond 9 augustus (20u.) tot zaterdagochtend 10 augustus (6u.) rijdt alle verkeer via de grote omleiding langs de E314 die sinds april in beide rijrichtingen voor het vrachtverkeer geldt. Ook de bestaande omleiding voor fietsers en voetgangers blijft ingesteld. De vierde en laatste vijzelactie wordt in de maand oktober gepland.

 

Zaterdagochtend 10 augustus is de brug al opnieuw open voor het verkeer.
In maart en juni werd de brug reeds twee keer omhoog gevijzeld tijdens de onderhoudsbeurt. De renovatie van de brug zelf start vanaf 12 augustus aan haar tweede fase, waarbij er van kant gewisseld wordt en in de richting van Rillaar gewerkt wordt.

 

Wat is een vijzelactie?
De huidige tussenlaag van de betonnen sokkel en het brugdek en het beton van de sokkels zelf, zijn aan vervanging toe. Daarom wordt de brug met speciale kranen 10mm opgekrikt om een nieuwe tussenlaag te kunnen plaatsen. Die 'neopreen oplegging' zoals technische experten ze noemen, is opgebouwd uit laagjes rubber die onderling gescheiden zijn door plaatjes staal. Dit element dient om de brug een gelijkmatige krachtoverdracht te geven, terwijl vele voertuigen over de brug rijden. 

 

Helft van de brug is gerenoveerd. Een tweede fase start na het bouwverlof.
De brug krijgt al sinds april van dit jaar een grote onderhoudsbeurt en wordt volledig “gestript”. In de rijrichting van centrum Aarschot heeft de brug vandaag reeds een nieuwe waterdichting en is de fietskoker aan het jaagpad volledig vernieuwd.  Na de derde ‘vijzelactie’ van de brug over de Demer start op 12 augustus de tweede fase van de werken aan de brug zelf. De rijweg en de fietspaden die over de brug lopen krijgen in deze laatste fase voor de opening van het nieuwe schooljaar een nieuwe onderlaag en toplaag asfalt.

Een vierde en laatste vijzelactie wordt voor de maand oktober nog ingepland.