Herinrichting kruispunten voor een veiligere N49 in Maldegem

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voert een aantal maatregelen uit om de veiligheid op de N49 te verhogen. Op vier plaatsen waar zich nu een kruispunt of doorsteek bevindt zonder verkeerslichten en zonder voorsorteerstroken,  gaat de middenberm definitief dicht. Door de gevaarlijke linksafbewegingen onmogelijk te maken, wordt de N49 daar een pak veiliger. Op 3 december gaat de herinrichting van start. Tijdens de werken moet alle verkeer in beide richtingen over één rijstrook in plaats van twee en geldt er een snelheidsbeperking van 70 km/u. De werken zullen klaar zijn voor de kerstvakantie.

Wat houden de werken in?

De middenbermen aan het kruispunt van de N49 met de Passiedreef en de Vakebuurtstraat, het kruispunt met de Oostdreef, en het kruispunt met Zoetendaele gaan dicht. Ook de doorsteek aan De Hoeve wordt afgesloten. De middenberm wordt aangepast en definitief vervangen door een grasberm. Op het laatste kruispunt wordt de vangrail doorgetrokken. De werken starten op maandag 3 december en zullen een drietal weken duren. 

Verkeerssituatie

Het verkeer op de N49 kan langs de werfzone rijden, maar zal over één rijstrook beschikken in plaats van twee. Dit geldt voor beide richtingen. Van zodra de werken van start gaan, zal de N49 dwarsen op de vier punten niet langer mogelijk zijn. Verkeer vanuit de zijstraten zal verplicht rechtsaf moeten rijden. Vanop de N49 kan men enkel rechts afslaan naar de zijstraten. 


 

Ombouw van N49

Deze maatregelen kaderen in het veiliger maken  van de N49, in afwachting van de ombouw tot autosnelweg. De combinatie van traag lokaal en snel doorgaand verkeer,  de vele kruispunten en de doorsteken zonder voorsorteerstroken leiden vandaag tot onveilige situaties. Bij de ombouw wordt in de toekomst het lokale en doorgaande verkeer gescheiden. Voor het lokale verkeer bouwt AWV parallelwegen langs de N49. Alle kruispunten en rechtstreekse aansluitingen zullen verdwijnen en de N49 zelf wordt een snelweg.  

Verschillende projecten in functie van de ombouw zijn al uitgevoerd of lopen: De meest recente zijn de tunnel in Balgerhoeke en de brug over de N49 aan de Stroomstraat in Assenede. 

Alle info op www.wegenenverkeer.be/Maldegem
 

Op het beeldmateriaal dat u samen met dit bericht bezorgd wordt, is copyright van toepassing. Het Agentschap Wegen en Verkeer vraagt met aandrang om bij publicatie van dit beeldmateriaal op online en offline media '© AWV' te vermelden als bijschrift bij het beeldmateriaal.