Overslaan en naar de inhoud gaan

Plaatsing geluidsschermen langs R6 aan rotonde Heisbroekweg vanaf 29 april

Plaatsing geluidsschermen langs R6 aan rotonde Heisbroekweg vanaf 29 april

Eind september 2023 startte het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met de installatie van 500 meter geluidsschermen op de R6 ter hoogte van de Kasteellaan en Donk, in Sint-Katelijne-Waver. De schermen voor en na de brug werden toen geïnstalleerd. Vanaf maandag 29 april worden ook de schermen op de brug zelf geplaatst. Die zijn van een ander type om de stabiliteit te garanderen. Tijdens de installatie is de hinder op de R6 richting Putte beperkt. Vanaf de rotonde Heisbroekweg tot aan de oprit rijdt het verkeer over één in plaats van twee rijstroken. De op- en afritten blijven bereikbaar.

De Vlaamse minister voor Mobiliteit en Openbare Werken zegde de geluidsschermen ter hoogte van de rotonde Heisbroekweg eerder toe. Hoewel het project-MER van de R6 hier geen (geluids)maatregelen oplegt, werd wel tegemoetgekomen aan de vraag om aan Kasteellaan en Donk ook geluidsschermen te plaatsen. Het betreft dus extra schermen die geen deel uitmaken van het nog lopende vergunningsdossier. “De plaatsing van de 500m extra geluidsschermen aan de zuidkant van de rotonde Heisbroekweg ronden we nu af. Hiermee verbeteren we de leefbaarheid van de bewoners in de betrokken wijk”, vult de Vlaamse minister voor Mobiliteit en Openbare Werken aan.

Beperkte hinder op R6

Tijdens het plaatsen van de geluidsschermen rijdt verkeer op de R6 richting Putte ter hoogte van de rotonde Heisbroekweg over één in plaats van twee rijstroken. De op- en afritten blijven steeds bereikbaar. Om de duur van de werken te beperken, werkt de aannemer ook op enkele zaterdagen. Om de geluidsschermen op de brug te kunnen monteren, vinden ook betonwerken aan de brug plaats. Het nieuwe beton moet vervolgens ook enige tijd uitharden. Tijdens deze periode zal er geen zichtbare werfactiviteit zijn. Als alles volgens de vooropgestelde planning verloopt, rondt de aannemer de werken midden juli af.

Stand van zaken omgevingsvergunning

Eind vorig jaar werd ondanks een eerder positief advies geen omgevingsvergunning verleend. Uit eerdere rechtspraak van gelijkaardige dossiers bleek bijkomend een grondig onderzoek naar de impact van stikstof noodzakelijk. Het studiebureau vervolledigt het dossier verder en de aanvraag wordt deze maand opnieuw ingediend bij het Departement Omgeving. De start van het openbaar onderzoek volgt nadien en wordt bekendgemaakt via de website. Zodra de omgevingsvergunning verkregen is, start de productie van twee kilometer nieuwe geluidsschermen die voorzien zijn volgens het project-MER. 

Doortrekking van de R6 in het kort

De zogenaamde ‘doortrekking van de R6’ is het sluitstuk van een ringweg rond Mechelen tussen de E19 (knoop 9 Mechelen-Noord) en de Putsesteenweg (N15) die Mechelen verbindt met Heist-op-den-Berg. AWV investeerde zo in een vlottere oost-westverbinding in de omgeving van Mechelen, een betere ontsluiting richting de E19, meer leefbaarheid, minder sluipverkeer in de plaatselijke gemeenten en meer veilige fietsinfrastructuur. Voor alle informatie over de omgevingsvergunningaanvraag en het project-MER voor de doortrekking van de R6, check wegenenverkeer.be/R6MER.