Vernieuwing wegdek en riolering op E403 tussen Moorsele en Wevelgem

Vanaf maandag 28 augustus starten de eigenlijke werken voor de vernieuwing van het wegdek en de riolering op de E403 tussen Moorsele en Wevelgem. Het einde van de werken is voorzien eind november. Vanaf woensdag 23 augustus zal de aannemer starten met de plaatsing van de signalisatie.  

Wat & hinder?

De werfzone begint net voor de tunnel van Wevelgem en eindigt aan de verkeerswisselaar E403/A19 in Moorsele.

Plaatsing signalisatie

Vanaf woensdagochtend 23 augustus tot en met zondagavond 27 augustus plaatst de aannemer alle nodige signalisatie (new jerseys, borden, belijning,…). Deze werken worden uitgevoerd met een mobiele werf. Tijdens deze signalisatiewerken moet het verkeer in de rijrichting Doornik overdag over twee versmalde rijstroken. Van 19u tot 6u moet dit verkeer over 1 rijstrook.

Eigenlijke werken

Vanaf maandagochtend 28 augustus starten de eigenlijke werken. De volgende ingrepen worden dan uitgevoerd:

  • Op de E403 wordt de riolering voor het oppervlaktewater op de autosnelweg volledig vernieuwd vanaf de tunnel in Wevelgem tot aan het verkeerscomplex Moorsele.
  • Daarnaast wordt de rijweg volledig opgebroken tot en met de fundering en dit vanaf de tunnel in Wevelgem tot aan het verkeerscomplex Moorsele. 
  • Aangezien 1 tunnelkoker verkeersvrij zal zijn tijdens de werken wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook de nodige herstellingswerken uit te voeren in de tunnelkoker. 

Vanaf maandagochtend 28 augustus wordt het verkeer op de E403 in de rijrichting Brugge met behulp van doorsteken op de rijrichting Doornik gebracht. Alle verkeer moet vanaf dan in beide richtingen over twee versmalde rijstroken. De oprit nr. 5 Wevelgem richting Brugge is afgesloten. Het verkeer richting Brugge moet omrijden via de N8 en de oprit Bissegem naar de R8 nemen om vervolgens via de A19 richting E403 te rijden. Ook de afrit A19 Kortrijk ter hoogte van de verkeerswisselaar E403/A19 in Moorsele is afgesloten op de E403 voor wie van Doornik komt. Wie vanuit Doornik naar Kortrijk wil moet de drie lussen nemen op de verkeerswisselaar. 

Het einde van de werken is voorzien tegen eind november.

Het gaat om complexe werken aangezien er ook rioleringswerken worden uitgevoerd. Om die timing te halen, zal de aannemer 7 dagen op 7 werken en zowel overdag als ’s nachts. Tussen 20u en 7u zal de aannemer ervoor zorgen dat er geen geluidsoverlast is.

In de tunnel van Wevelgem geldt een snelheidsbeperking van 50 km/u. en in de rest van de werfzone 70 km/u. Tijdens de werken zal er een mobiele flitspaal aanwezig zijn.

Het Vlaams Verkeerscentrum voorspelt beperkte hinder. Maar aangezien de rijstroken zeer smal zijn in de tunnel (2,5m breed) kan dit toch leiden tot extra file, in het bijzonder tijdens spitsuren en dit in beide richtingen.