Verlichting van Vierarmentunnel (R0) wordt grondig vernieuwd

Verlichting van Vierarmentunnel (R0) wordt grondig vernieuwd

 

Tunnelkoker richting Waterloo ’s nachts tijdlang dicht

Vanaf 17 oktober start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met het vernieuwen van de verlichting van de Vierarmentunnel (R0). De huidige verlichting van de Vierarmentunnel wordt daarbij vervangen door zuinige, duurzame en onderhoudsvriendelijke LED-verlichting. De werken worden opgedeeld per tunnelkoker. Dit najaar wordt de koker richting Waterloo aangepakt, in het voorjaar van 2019 volgt de koker richting Zaventem. De werken in de koker richting Waterloo nemen 9 weken in beslag waarbij de koker telkens 5 nachten per week wordt afgesloten. Het verkeer rijdt dan via het bovenliggende kruispunt. Overdag is er geen hinder en is de koker gewoon beschikbaar. 
 

Ombouw naar duurzame LED-verlichting

Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat gespreid over twee grote fases de volledige verlichting van de Vierarmentunnel vernieuwen. Dit najaar, vanaf 17 oktober, wordt gestart met het ombouwen van de verlichting in de koker richting Waterloo. De oude TL- en natriumlampen worden vervangen door meer energiezuinige LED-lampen. Naast de besparing op energie heeft LED-verlichting ook het voordeel van een langere levensduur. Ze hoeven minder vaak vervangen te worden en er is dus ook minder onderhoud aan nodig.
 
Behalve de lampen zullen ook alle armaturen en alle bekabeling vernieuwd worden. Bovendien wordt ook de aansturing van de verlichting gemoderniseerd en geautomatiseerd. Zo zal de versterkingsverlichting ter hoogte van de tunnelmonden variëren in sterkte naargelang de helderheid buiten. Hoe helderder het licht buiten, hoe sterker de verlichting aan de in- en uitgangen zal branden.
 

Koker richting Waterloo ’s nachts dicht

De werken in de tunnelkoker richting Waterloo beginnen vanaf woensdagnacht 17 oktober en zullen 9 weken duren. Per week wordt er gedurende 5 nachten gewerkt, telkens van zondag- tot en met donderdagnacht tussen 21.30 uur en 05.30 uur. Tijdens de nachtelijke sluitingen passeert het verkeer richting Waterloo de Vierarmentunnel via het bovengrondse kruispunt. Overdag is er geen hinder en is de koker steeds volledig beschikbaar.


Bovenstaande foto toont de huidige verlichting in de Vierarmentunnel.