Kans op gladde wegen in Vlaanderen - strooidiensten staan klaar

Deze nacht dalen de wegdektemperaturen tot onder het vriespunt. Een zwakke storing met smeltende sneeuw en motregen zal Vlaanderen doorkruisen van west naar oost volgens de weersvoorspellingen van de Meteo Wing.

Kans op ijzelvorming in Vlaanderen

De combinatie van de winterse neerslag en een bevroren ondergrond kan zorgen voor ijzel op de wegen tijdens de nacht en de vroege ochtend. Wanneer druppels neerslag bij het contact met het wegdek bevriezen wordt een ijslaagje gevormd dat men ijzel noemt.

Strooidiensten staan klaar

Negatieve wegdektemperaturen in combinatie met winterse neerslag maakt gladheidbestrijding zeker niet gemakkelijk. De neerslag kan het preventief gestrooide zout weer wegspoelen waardoor de wegen verraderlijk glad kunnen liggen. Gladde wegen zijn hierdoor niet altijd te vermijden.

De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer volgen de toestand op de weg op en strooien wanneer nodig en zinvol.

Het Agentschap Wegen en Verkeer raadt weggebruikers aan om verplaatsingen deze nacht en mogelijks ook zondagochtend uit te stellen tot de neerslagzone Vlaanderen heeft verlaten. Indien men toch de baan op gaat, dan is voorzichtigheid zeker aangeraden. Pas het rijgedrag aan, rij niet te snel en houd voldoende afstand.

Het Agentschap Wegen en Verkeer gebruikte deze winterperiode 2.700 ton aan smeltmiddelen om de wegen sneeuw en/of ijsvrij te houden