Agentschap Wegen en Verkeer veilt praatpalen voor goed doel

Opbrengst ten voordele van Ouders van Verongelukte Kinderen - SAVE (OVK)

Eind januari werden alle 1.350 oranje praatpalen langs de Vlaamse autosnelwegen buiten dienst gesteld. Ongeveer 50% van de praatpalen is intussen verwijderd. Tegen het einde van de zomer zal deze klus volledig geklaard zijn.

Het Agentschap Wegen en Verkeer besliste om 25 praatpalen nog een laatste keer op zeer bijzondere wijze bijstand te laten verlenen. Dit door ze te veilen voor een goed doel.

‘We hebben gekozen om 25 praatpalen te veilen ten voordele van de werking van vzw Ouders van Verongelukte Kinderen - SAVE,’ zegt Ben Weyts, Minister van mobiliteit en openbare werken. ‘Sinds de jaren ‘60 verlenen de praatpalen bijstand aan de weggebruikers. Via deze actie kunnen ze voor een laatste keer bijstand verlenen aan OVK.’

Dat de praatpalen verdwijnen ging niet onopgemerkt voorbij. Blijkbaar zijn ze zeer gegeerd bij verzamelaars en liefhebbers. Sinds de aankondiging van het afscheid kreeg het Agentschap Wegen en Verkeer honderden vragen van particulieren om een praatpaal over te nemen. De kans is dan ook groot dat de veiling een succes wordt. Alle inkomsten van de veiling gaan rechtstreeks naar de werking van OVK.

De vzw Ouders van Verongelukte Kinderen is een nationale lotgenotenvereniging van families van jonge verkeersslachtoffers. ‘Wij zijn dankbaar voor het aanbod om de inkomsten van de veiling naar onze werking te laten gaan,’ aldus Koen Van Wonterghem, gedelegeerd bestuurder van OVK. ‘De praatpalen hebben jaren hun nut voor de verkeersveiligheid bewezen. Ook onze vereniging streeft al bijna 25 jaar voor meer verkeersveiligheid. Het is dan ook een mooie symbolische actie om de laatste opbrengsten van de praatpalen over te dragen naar onze vereniging die verder zal vechten voor meer verkeersveiligheid.’

Wie een praatpaal in huis wenst te halen kan een maand lang bieden via https://www.2dehands.be/winkel/praatpalen/.

25 praatpalen worden verdeeld onder de hoogste bieders.

Maar ook wie geen praatpaal bemachtigt kan ze nog lang bewonderen. Dit najaar krijgt een twintigtal praatpalen immers nog mooi plaatsje in een museum. Daarnaast worden zo’n 130 zonnepanelen en omvormers, die de praatpalen van stroom voorzien, verzameld en verdeeld onder technische scholen. De rest van de praatpalen wordt gerecycleerd volgens de wettelijke normen. 

Alle informatie over de veiling: https://www.2dehands.be/winkel/praatpalen/
Meer informatie over OVK: www.ovk.be