Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingrijpende herstellingswerken op R2 tijdens tien weekends vanaf vrijdag 3 mei

Ingrijpende herstellingswerken op R2 tijdens tien weekends vanaf vrijdag 3 mei

Zoals onlangs aangekondigd, start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) binnenkort met grondige herstellingswerken op de R2 in het Antwerpse havengebied. Tussen de aansluiting met de E34 en de Beverentunnel wordt het wegdek volledig vernieuwd in beide rijrichtingen. De exacte planning is nu ook bekend. Om de verkeershinder zo beperkt mogelijk te houden, worden de werken gespreid over tien weekends in mei, juni en juli. De aannemers in opdracht van AWV gaan van start tijdens het eerste weekend van mei. Er wordt telkens gewerkt van vrijdagavond 20.00 uur tot maandagochtend 04.30 uur. Enkel tijdens het pinksterweekend wordt langer gewerkt. Als alles vlot verloopt, zijn de werken net voor het bouwverlof klaar.

Het wegdek van de R2 is tussen de aansluiting met de E34 en de Beverentunnel op verschillende plaatsen in slechte staat. Dat komt onder andere door het vele zware verkeer dat er dagelijks passeert. Op een gemiddelde werkdag telt het Vlaams Verkeerscentrum daar in elke richting ruim 19.000 voertuigen, waarvan ruim 7.000 vrachtwagens, ofwel 40% van het totale verkeer (cijfers 2023). Om de schade op een structurele en duurzame manier te herstellen, zijn grondige asfalteringswerken noodzakelijk. In beide rijrichtingen vernieuwt het agentschap het asfalt en de fundering van het wegdek. De lengte van de projectzone op de R2 bedraagt zo’n drie kilometer. De totale rijstrooklengte die aangepakt wordt, wanneer je alle rijstroken achter elkaar zou leggen, is goed voor ongeveer 15 kilometer. Een omvangrijke opdracht die binnen een kort en strak tijdsbestek moet worden uitgevoerd. Wegenbouwers Willemen Infra NV en Stadsbader NV bundelen hiervoor de krachten in de tijdelijke maatschap 'TM Willemen Infra - Stadsbader'.

De Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “Deze grondige onderhoudswerken zijn absoluut noodzakelijk om de verkeersveiligheid en het rijcomfort op de R2 te waarborgen. Verspreid over acht verschillende zones wordt het oude wegdek opengebroken en vervolgens vernieuwd tot op de fundering. Goed voor een investering van 6,3 miljoen euro (incl. btw). Door enkel tijdens weekends en ‘s nachts te werken, houden we de hinder voor het wegverkeer zo beperkt mogelijk.”

Vernieuwing wegdek in tien weekends

De vernieuwing van de R2 is opgedeeld in acht zones. Om de verkeershinder te beperken, vinden de werken plaats tijdens tien weekends wanneer de verkeersintensiteiten het laagst liggen. In sommige zones wordt over meerdere weekends gewerkt. De werken beginnen tijdens het eerste weekend van mei, van vrijdagavond 3 mei tot maandagochtend 6 mei. Er wordt telkens gewerkt van vrijdagavond 20.00 uur tot maandagochtend 04.30 uur. Enkel tijdens het pinksterweekend werken de aannemers ook door op maandag om optimaal gebruik te maken van de feestdag. De zone aan de oprit Waaslandhaven-Noord (complex 11) richting Nederland wordt uitgevoerd tijdens twee weeknachten omdat de werken hier beperkter zijn. In augustus wordt ook nog een zone kort na de Beverentunnel richting Gent uitgevoerd. Dat zal geen extra hinder veroorzaken omdat de Beverentunnel richting Gent dan afgesloten is voor de renovatie van de tunnel.

De snelweg wordt volledig onderbroken langs de kant waar gewerkt wordt. Het verkeer op of naar de R2 wordt lokaal omgeleid. Tijdens het eerste weekend wordt gewerkt op de R2 richting Gent, tussen de oprit Waaslandhaven-Zuid [10] en de verbinding met de E34. Verkeer richting de E34 naar Gent of Antwerpen moet de R2 verlaten via de afrit Waaslandhaven-Zuid [10] en volgt dan een lokale omleiding.

Wie de hinder tijdens de werkzaamheden op de R2 wil vermijden, kan de Schelde kruisen via de Kennedytunnel op de R1, het zuidelijke deel van de Antwerpse Ring. Het Verkeerscentrum raadt weggebruikers aan om er rekening mee te houden dat het door omrijders op bepaalde momenten drukker kan zijn bij de Kennedytunnel.

Een volledig overzicht van alle fases en de bijhorende verkeerssituatie is beschikbaar op de website van het agentschap: www.wegenenverkeer.be/beveren. De realtime verkeersinfo op de R2 in de Antwerpse haven is steeds raadpleegbaar op www.verkeerscentrum.be.

Weersgevoelige werken

De planning van de werken is opgemaakt onder voorbehoud van gunstige weersomstandigheden en kan bijgevolg nog wijzigen. In geval van ongunstige weersvoorspellingen is het mogelijk dat de werken kort voor aanvang nog geannuleerd worden en de planning bijgevolg bijgestuurd. De meest actuele info is steeds beschikbaar op www.wegenenverkeer.be/beveren.