Overslaan en naar de inhoud gaan

Werken aan geluidsschermen langs E314 (Leuven Noord)

Werken aan geluidsschermen langs E314 (Leuven Noord)

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

E314

UPDATE 16/11/2022: De werken aan de schermen richting Leuven/Brussel werden eind september afgewerkt. Er wordt tegen eind 2022 nog 1 nooddeur geplaatst. Dit kan zonder verkeershinder verlopen via de pechstrook.

Wat en waarom?

Schermen vervangen na aanleg spitsstrook

In het kader van de werken aan de spitsstrook op de E314 verwijderde Wegen en Verkeer enkele geluidsschermen langs de snelweg in Rotselaar. Alle schermen die verwijderd zijn, worden in de zomer van 2022 opnieuw geplaatst. De schermen werden tijdelijk verwijderd om portieken met digitale borden te kunnen plaatsen over de snelweg.

LOCATIES IN KAART

Tijdens de aanleg van de spitsstrook werd er gebruik gemaakt van asfalt met sterk geluidsreducerende eigenschappen.  Op alle locaties waar de geluidsschermen in de buurt van de portieken zijn weggehaald, worden ze op dezelfde hoogte als voordien teruggeplaatst.

Timing en impact?

Plaatsen schermen richting Brussel in september

  • Vanaf 12 september tot 26 september (werken richting Brussel): de pechstrook richting Brussel wordt afgesloten ter hoogte van de werken. De twee rijstroken richting Brussel blijven wel beschikbaar, er geldt een snelheidsbeperking van 70 km/u.

Tussen 12 en 26 september zijn de locaties langs de snelweg richting Leuven/Brussel aan de beurt.

De aannemer heeft zijn planning van na het bouwverlof moeten wijzigen door afstemming met andere werken. De plaatsing van de nieuwe geluidsschermen richting Brussel wordt later uitgevoerd dan aanvankelijk gezegd (vanaf 15 augustus tot eind september), maar de aannemer kan de schermen wel binnen een kortere tijdspanne zetten. De geluidsschermen die richting Brussel worden geplaatst, worden op een andere manier gemonteerd. De geluidsschermen kunnen rechtstreeks op een betonnen fundering geplaatst worden, waardoor er geen heipalen in de grond moeten geheid worden en er ook geen nutsleidingen moeten verplaatst worden. Wegen en Verkeer benadrukt dat dit type geluidsschermen evenwaardig is aan de schermen die richting Lummen geplaatst zijn.

Door de wereldwijde schaarste aan bouwmaterialen, in dit geval de metalen frames voor de geluidsschermen, duurt het langer dan gepland voor we de schermen opnieuw kunnen plaatsen.

Meer weten?